天气热辣辣,行多阵都燥底🥵 今次我哋去咗位于尖沙咀地库嘅金妹记大排档 饮啤酒解暑!入到去,乜都唔好讲住,即刻叫枝生力清啤 ($24/ 枝)解渴,而且战斗碗送来嘅时候居然系冰冻㗎,好感动😭 (饮酒过量有害健康,自己注意)去到大排档,点都要试下本地地道小食嘅,我哋今次就选咗:脆皮炸大肠 ($68):大肠洗得干净就基本,意想不到嘅系,外皮炸到脆卜卜,大肠厚薄适中,配合埋酸甜酱,可以中和大肠嘅肥腻,不知不觉咁就食哂。避风塘粟米 ($68):虽然材料不太出众,不过唔好俾佢呃咗。锅气够,令香/辣完美融和在一起,加埋粟米本身嘅清爽,送啤酒一流!蒜蓉粉丝蒸蛏子皇 ($138/ 4只):本身无乜期望,只系想过吓口瘾,点知送到嚟真系有惊喜😍 蛏子算新鲜,而且挑咗肠,良心之作!海量粉丝,捞埋豉油熟油和蒜头,可以送几碗饭🤤水煮鹅肠鸭血 ($88):有睇开我哋嘅朋友都知我哋系鹅肠fans,鹅肠爽口,不过略嫌唔够肥和份量一般,而另一主角鸭血就不过不失喇,配以大量花椒和红油,麻就够,不过就不太辣 (爱辣嘅朋友可尝试落单时同侍应讲声),最底层就用水晶粉垫底,明白嘅,成本问题

(饮酒过量有害健康,自己注意)

去到大排档,点都要试下本地地道小食嘅,我哋今次就选咗: