2017-07-16
收到公关公司试食邀请,同老公o系寻日(15-7-2017 Sat)晏昼3点o黎试食,亦上o左openrice睇有咩好介绍,呢o度有主菜同甜品等,原本只想同老公食甜品,但因为之前Kobekyu o既试食份量薄弱o左啲,于是o系o度叫个有齐佢特色食物o既皇牌二人套餐.6. 饮品:我要蓝蝶花系列o既一加一(芒果菠萝蓝蝶花冻饮)有蓝蝶花o既饮品,颜色变得梦幻同好靓,饮落,饮到少少菠萝味,芒果味近乎饮唔到,芒果味源自佢加入去,沉o系底,星星造型o既蒟蒻.而尤幸成杯o野都唔太甜,算清新.味道: 2分 --->1.5分我老公要街坊汽泡水系列o既你的男人(意大利极浓Espesson /朱古力 Chocolate),成杯只有咖啡味, 唔多o既朱古力浆同样沉o左落底,就算我撩啲上o黎饮, 朱古力味都唔浓.而咩汽泡水,唔觉有咩汽泡,唔明.味道: 1.5分 --à1分1. 街坊素鲍参碗仔翅窝见到有好多肉丝,冬菇;黑木耳同素翅就好少,我冇加任何调味料,都已经食到啲胡椒味,羹o既稀杰度o岩o岩好,味道亦温和,我完全冇落醋食.而佢o既素鲍参呢,都几弹牙,素海参重有啲海味o既味道.呢个窝o既份量,o岩o岩每人
6. 饮品:
我要蓝蝶花系列o既一加一(芒果菠萝蓝蝶花冻饮)
味道: 2分 --->1.5分
味道: 1.5分 --à1分
1. 街坊素鲍参碗仔翅窝
见到有好多肉丝,冬菇;黑木耳同素翅就好少,
呢个窝o既份量,o岩o岩每人两碗.
味道: 3.5分 --->3分
3. $328.00 脆炸德国猪手配蜜糖芥末汁
颜色都几靓,热腾腾,但都几难切;我食o个边,皮同肉之间有层油,皮脆但如果再炸耐啲应该变硬, 味道够咸香.而老公食o个边o既皮,竟然o岩o岩好,只系脆,或者就如佢讲,我食o个边受火受耐o左.
而蜜糖芥末汁,都唔系o个回事,完成唔系蜜糖芥末,似烧汁而已.
味道: 3分 --->2.5分
4. 龙虾汁海鲜河粉
呢个系继碗仔翅同沙律后上,咁快上到o黎,好快吹冻晒,因为呢个位冷气都几大,但我o地食埋炸德国猪手至食,因为唔想两o野食物都冻晒,唯有牺牲呢个.
呢个龙虾汁味道唔浓,河粉好滑同爽口,海鲜材料唔多,蚬同鱼柳有两件,青口同虾仁就各得一件, 虾仁冇鲜虾味,只有白灼o既味道.青口就鲜啲同够咸味.
味道: 2.8分 --->2.3分
2. 传统凯撒沙律
系两杯饮品后送上,我o地留到最后至食,唔多o既面包粒唔脆腍晒,炸烟肉亦唔多亦唔系好香口, 沙律菜一般,但成个唔多够味.
味道: 2.5分 --->2分
5. 紫薯吉士法国西多士伴雪糕
食完上面o既食物就叫佢o地上甜品,排得好靓, 而原来西多士系用法包做成,西多士内冇馅,只靠其他配料加味,但我食吓奶白色似炼奶o既浆,唔甜,咁系咩o黎?o衣o家睇返menu至知原来系吉士,但….唔甜都算,冇蛋黄味噃.西多士炸得脆,紫薯蓉又唔算好甜,加埋热熔,超甜o既杯棉花糖食,就o岩o岩好.
而雪糕系红豆雪糕,味道亦比较清淡.
味道:3分 --->2.5分
服务:
落单时,我系拣要加$38.00o既皇牌极上龙虾汤窝,但个女仔落错,o黎到时我即刻话我唔系要街坊素鲍参碗仔翅窝.佢就坚持话我系要呢个.虽然我o地系o黎试食(佢未必知),但都唔系咁样同客人拗,即刻俾个坏印象客人,建议客人落完单,同客人重覆点o既食物确认. 3.5分
环境:
系坐得舒服,不过冷气系o大左啲,令到我都有少少感冒.
抵食系3.5分
其他:
睇到佢o地上枱o既热食都系原窝上,既保持温度之余,又可减少碟o既用量,用少啲洗洁精,环保.
同样地,佢o地事前已经知我o地系试食,所以呢篇食评抵食唔扣分,服务都唔扣,因为全程serve我o地o既女仔似唔知道,而其他就扣啲分.
题外话:
饮品名称有啲搅鬼,例如女神,你的男人,我老公O岩O岩就想试”你的男人”,落单时又对住个女仔落,我就笑说好尴尬,我老公要个女仔o既男人?