2018-07-14 1182 浏览
难得放假到中上环一带走走,想揾个地方舒舒服服咁享受悠闲下午,未能将茹素成为习惯嘅我,终于初临已save喺收藏名单好耐嘅豆苗居喇~呢度个舖比我想象中还要大呢,又充份透入日光,加上植物衬托,感觉好舒服,店主喺装修布置上都花左唔少心机呀!店员好殷勤,见我地睇住餐牌冇乜头绪就主动向我地介绍。难得黎到,想试多d野,于是我地就要一个set lunch再加 a la carte items。是日餐汤系南瓜姜汤,睇见d颜色都知道有料啦,啖啖都系南瓜嘅自然甜味,姜味都重,啱晒要调理脾胃嘅我。之后就黎左a la carte叫嘅卷物,用椰菜花蓉代替饭,中间除左有爽脆嘅蔬菜,仲有炸茄子,食落好清爽,一d都唔油腻,卷上面仲铺左软滑嘅牛油果同埋惹味嘅酱汁,成个口感好丰富!构思呢度菜式嘅厨师好叻叻呀~跟住嘅系set lunch嘅冷面,面同配菜嘅西兰花苗同杏鲍菇都用d甜甜嘅酱油炒过,面够爽,待凉后都唔会黐埋一齐,我都想喺屋企试下整呢。再黎系a la carte嘅gnocchi,小长方形嘅gnocchi唔系韧𠮶种,睇佢啡啡灰灰嘅颜色,应该唔系用一般面粉搓成吧,同个忌廉汁好夹,加上菇香四溢,会令你不知不觉食晒架!最后,要

最后,要了set lunch包嘅餐茶同甜品,拣咗black tea同埋grey grey coconut cake,蛋糕少甜轻巧,饮杯black tea更加解腻,我 犹其钟意个茶壶,有古雅嘅味道~

Set lunch收$158+10%呢个价钱,喺呢个地段,有呢个环境、service、食材同味道系好抵。A la carte当然会贵d,但我觉得算公道,大家都深知香港嘅昂贵租金问题,想好嘅店家可以生存,做顾客嘅都要付出。
2018-07-11