2022-05-31
☀️放假最好就系瞓到自然醒,就出嚟揾下好嘢食😛今日嚟到铜锣湾登龙街试下呢间最近都几hit嘅MEMORI楼上西餐厅🤗一出lift已经见到餐厅将门口布置得好有心思🫶🏻有精致嘅花墙🌸Menu嘅设计好似一本回忆录咁📝有相、有手绘画、有语录…满满嘅回忆❤️入到餐厅,柔和嘅灯光同摆设,令到个人感觉更放松🥰叫咗两个Lunch set, 包咗餐汤or 沙律+主菜+饮品🥣精选餐汤 系蕃茄南瓜🍅🎃汤呀!好特别,第一次饮😛蕃茄带微酸,南瓜🎃香甜滑溜,两者原来系咁夹😍估佢唔到,好饮呀👍🏻🥗杂菜沙律 沙律够新鲜!以火箭菜为主,加些少的🍅蕃茄仔,配上麻酱,非常开胃😋🥔吉列牛肉薯饼 $38新鲜即炸🔥薯饼炸到外脆内软,完全唔油,咬落去好松化,牛肉碎同薯蓉十分香滑,甜甜地,好正🉐就咁食或者可以点埋个蜜糖芥末酱食😛🧅炸洋葱圈 $38即炸热辣辣!炸到好脆,份量都几多😛🍝蒜香辣蟹肉扁意粉 $118蟹肉、炸蒜片🧄蒜油同埋杂菇令到个意粉好够味,食落仲有少少微辣😋扁意粉口感几好,唔钟意太多酱汁嘅我个人就几喜欢呢个意粉😋🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韩式烧肉汁 $198块扒好大块呀😍煎得几好,要咗5成熟,食落唔韧,可以点胡椒盐或者韩式烧肉汁
🥣精选餐汤
🥗杂菜沙律
🥔吉列牛肉薯饼 $38
🧅炸洋葱圈 $38
即炸热辣辣!炸到好脆,份量都几多😛
🍝蒜香辣蟹肉扁意粉 $118
🥩香煎澳洲10oz西冷扒配韩式烧肉汁 $198
块扒好大块呀😍煎得几好,要咗5成熟,食落唔韧,可以点胡椒盐或者韩式烧肉汁食😛仲有粗薯条同沙律菜伴碟,份量真系好足够!
🍰French Cake $28
摆碟几精致哦🫶🏻系咖啡朱古力蛋糕😝食落好香咖啡味,再带有醇厚嘅朱古力味,蛋糕够滑身,又唔会太甜,好食😋
🍵冻焙茶
原本系热饮,可以转冻饮👍🏻茶味几香浓,唔错😛
☕️冻咖啡
奶同糖水另上,可以自己调较😝唔错哦~饮完咖啡醒神啲
总结💕以楼上西餐厅嚟讲呢间真系算几高质🫶🏻设计有心思,诚意十足,食物质素唔错而且好大份哦,好抵食呀😋
见到隔离枱庆祝生日,个甜品仲连埋个钢琴装饰品一齐上,抵赞👍🏻相信系呢到庆祝啲特别日子都非常唔错🤗
职员都好nice, 喺呢到用餐感觉舒服,值得一试❣️Lunch以set为主,见到夜晚餐牌更丰富🤩希望日后有机会嚟试下dinner,试下佢地嘅招牌菜~16小时慢煮油封鸭髀😍好似好正咁