2013-12-30
周未午间的工厂区特别静,最啱我呢d钟意食又唔钟意等嘅麻烦人。贵为米芝莲一星食店既平民食店虽然隐藏于观塘工厂区一角,但其秘制卤水汁名扬海外,今次专程过黎试试。姜葱捞面传统制作,用猪油捞面,配抄香的姜葱丝,面质非常弹牙,但记紧要趁热食,凉左会觉得油腻。鹅片大碗饭鹅片鲜嫩,秘制卤水汁捞饭好香;欣赏阿鸿小吃的卤水汁,1)唔会抢左食材味道;2)食完唔会好口干。唔似外面的卤水汁大部分都好咸,食嘅时候会好惊食到有肾病!阿鸿小吃的卤水汁抵赞!素鹅素鹅尚可,都系因为个卤水汁好食,原因同上;不过因为得两个人食一碟,而素鹅又吸收晒个汁,所以食到最后都有少少腻。萝卜薯仔汤碗汤系午市随大碗饭送,百分百屋企汤水,萝卜薯仔煲得好稔,无味精,ok!虽然系小店, 但食店环境、食物质素、卖相都见心思, 值得一试!
姜葱捞面 传统制作,用猪油捞面,配抄香的姜葱丝,面质非常弹牙,但记紧要趁热食,凉左会觉得油腻。
鹅片大碗饭 鹅片鲜嫩,秘制卤水汁捞饭好香;欣赏阿鸿小吃的卤水汁,1)唔会抢左食材味道;2)食完唔会好口干。唔似外面的卤水汁大部分都好咸,食嘅时候会好惊食到有肾病!阿鸿小吃的卤水汁抵赞!
素鹅 素鹅尚可,都系因为个卤水汁好食,原因同上;不过因为得两个人食一碟,而素鹅又吸收晒个汁,所以食到最后都有少少腻。
萝卜薯仔汤 碗汤系午市随大碗饭送,百分百屋企汤水,萝卜薯仔煲得好稔,无味精,ok!
题外话/补充资料:
我地呢枱就落错单上错食物,而隔离两枱都各有落单问题;客人有疑问较高级嘅员工有即时礼貌处理,可能系午市时间,部分员工较生手。服务尚可。