2021-08-15
开始夜,唔知食咩好就随便拣咗呢间。同男友一人叫咗一份晚餐,再加一份蛋饼同两杯嘢饮。.男友叫咗沙茶厚豚干拌面,我就叫咗日式汉堡鲁肉饭。佢每份晚餐都包几碟前菜、主菜、时菜同水果,最钟意呢类型嘅set,乜都有得食😂。上枱时觉得卖相一般,好似求其执啲嘢堆埋一齐咁,但食落又感受到佢好多食物都放咗小心思。 前菜想特别点评渍苦瓜,平时我唔食苦瓜(仲后生,未识欣赏🤓),但佢腌到甜甜酸酸,中和咗苦味,完全唔难入口;另外仲有芥末秋葵,wasabi味轻轻手,唔会攻鼻,同秋葵又出奇地夹。 跟住到主菜,沙茶酱浓味带辣,面条略有咬口,夹埋啲蔬菜丝就冇咁腻。猪扒香口,最紧要唔干唔柴;另外汉堡扒有肉汁,同埋估唔到佢喺入面加洋葱粒,有少少咬口同洋葱嘅香甜味。鲁肉饭用珍珠米,好有诚意!鲁肉亦好食,唔咸唔油腻,系份量唔太够捞晒成碗饭。蛋亦有惊喜,溏心做得啱啱好,蛋有蛋味(你估咁易?),亦有加调味煮/浸过,唔会淡茂茂,不过切到一忽忽,唔够靓。 时菜就拣咗一份烫,一份卤肉,以为会系一样嘅菜,纯粹加唔加肉,但原来一个用油麦菜,一个用椰菜花加西兰花,又系一个惊喜位,唯一挑剔就系双花冇滰干水。 最后生果,哈密瓜又甜又有汁👍🏻苹果用盐
最后生果,哈密瓜又甜又有汁👍🏻苹果用盐水浸过令佢唔生锈,爽口,可惜酸。
另加嘅起司肉松蛋饼系用饼皮包住蛋皮再包住馅,虽然好似唔系最正宗嘅做法,但我觉得都好食嘅,口感松软,馅料肉松同起司就天生都好食架啦🤣
饮品够大杯,外表又靓,不过味道就有少少扣分位。左边𠮶杯桂花甘香柚子铁观音,完全系一杯柚子汁,饮唔到一丁点茶味。特选水果玫瑰花就唔错,唔太甜,果味同茶味平衡,清新👍🏻
埋单250蚊,以今时今日嘅物价真系算系咁。总括嚟讲呢餐好满足,够饱又好味😋我嘅挑剔系presentation真系比较hea,第一印象失咗啲信心,好在味道赢返晒。既然喺食物上花咗咁多小心思,不妨尽善尽美一啲,执执卖相同摆盘,咁就更perfect池喇~