2018-01-28
上星期食左西餐,今个星期就重投番日本嘢既怀抱想食好少少,就拣左依间系铜锣湾既居酒屋见食评都唔错,就早两日book左嚟试下一出lift就会见到个好气势既招牌装潢走日本风,墙上除左有餐牌外,仲会有唔同鱼类既相同名另外仲会有勾比啲人挂起件大褛,好细心同好有居酒屋既感觉本身嚟之前都睇过下份menu有少少心水想嗌咩咖啦不过一坐底,店员就好亲切咁问钟意食咩同唔食啲咩咁讲左一阵,佢介绍左好几嘢,我地都ok咁就交左比佢全权话事依家好多居酒屋拎住居酒屋既名,但其实只系普通一间日本餐厅依间既店员真系好有心咁介绍同关心我地既口味,有沟通有交流先有居酒居既感觉咖嘛,依到绝对有坐我地隔离两枱既客人都好似同店员好熟络,互相嗌得出名,好亲切咁餐具扮得好整齐,选用既餐具都用左啲心思柚子酒($68)嗌好左之后会先上左酒比我地饮住倾下计先杯柚子酒既柚子味偏苦,饮落既酒味都偏重所以对钟情甜味/果味重既女仔黎讲,可能就未必咁啱饮啦但我个人觉得还好,一来佢够冻,食之前可以解下渴二来饮饮下又无咁苦,柚子同酒既苦都夹得几特别眼仁奈($198)同朋友倾左一阵,第一样嘢食就嚟左系一条既眼仁奈刺身店员介绍话依款鱼时令飞机货,唔似其他好似
一出lift就会见到个好气势既招牌
餐具扮得好整齐,选用既餐具都用左啲心思
同朋友倾左一阵,第一样嘢食就嚟左系一条既眼仁奈刺身店员介绍话依款鱼时令飞机货,唔似其他好似三文鱼𠮶啲咁一年四季都有得食,依款鱼系依排先会有得食,通常会用嚟薄切做刺身虽然我同朋友都不时食日本嘢,不过好多时都系食大路既刺身,今次真系多得佢介绍,先试到依款季节性既眼仁奈味道较浓,烟韧度适中可以蘸佢地自家制既酸汁,味道会比较夹,同时可以辟到阵腥味不过店员都话好多香港人都钟意蘸番豉油同wasabi,两样都无所谓,视乎自己口味一开头我同朋友都惊份量太多会食唔晒,但配住佢个酸汁,真系食到停唔到,好快就比我地清晒成条刺身都只系$198,食到特别啲既时令货,都算值得一试
又系另一款季节性既产品平时食甜虾啊牡丹虾依啲就食得多,白虾都系第一次店员话都系时令货嚟,系依几个月先有得食,因为比较甜通常多用于嚟整寿司,但唔会落紫菜,因为会盖过左白虾既鲜甜味食落几特别,唔似食紧虾,但都几鲜甜
之后就到热身,依个虾真系无得顶选用左珍宝大虾,比平时既大虾仲要大得多,可以大啖大啖咁食啲虾肉然后配上自家制既云丹酱(即系海胆)咁慢慢烘云丹酱味道浓郁,颇有惊喜;珍宝虾虾肉弹牙,两者配合的确好吸引 好快就比我地食到咩都无得净珍宝虾会分开左两边,方便share,而且好容易起肉,食完可以轻易保留到完整既虾壳偶尔豪爽一下,食完依只虾绝对有幸福既感觉食完只虾仲会帮我地换碟,等我地可以有个干净碟食和牛依个举动绝对加分,我个人好怕食到最后,个碟咩味都有,好呕心平时食中、西餐先会换碟,估唔到依间居酒屋都会,实在太细心啦
最后就系依款和牛用左日本A4级既和牛,质素当然有保证
每片既大细同厚薄都切得好均匀同适中
配以陶板自己烧店员话依款和牛唔需要烧得太熟,随自己喜欢就可以
依个和牛真系点烧都系咁好味,轻松系另一半面前表演厨艺,因为一定烧得好食食落软腍,牛味浓郁
烧完既和牛仲可以点牛肉汁、蒜同海盐我就钟意牛肉汁,味道浓郁啲而朋友就钟意海盐
去到最后每人仲有一个雪糕同糯米糍今日系芝麻雪糕,芝麻味好浓郁
两个人埋单千三左右,价钱上唔算平,但计埋服务同食物质素,值得偶尔黎豪一下依到好有居酒屋气氛,会见到每个店员都好细心咁介绍,仲会因应客人既喜好去帮佢地安排啱晒我地依啲懒人,依日都唔想谂食咩黎到依到,可以放心交比店员负责,优钱公道,又可以试到平时少食既时令货下次会再去,试下佢其他既美食