2007-01-08
星期六𠮶晚同老公两个九点几至开始揾食,一路由天后电器道行到落去和富道都唔知食mum好,谂住去新和富点知十点都仍然系坐无虚席,唯有再行过隔离仁宝.咁啱有一枱客走,拿拿声坐低.一坐低阿姐已经问饮咩茶,行动迅速.我老公本来话想食蟹,但系一来时价唔知收几钱,二来第一次食唔知靠唔靠得住,于是就点咗D普通嘢先试咗先.两个人点咗3个𩠌:辣酒煮大蚬-初初谂住48蚊份量唔会多得去边,点知上枱时比佢吓咗一跳,一大煲满满ge大蚬(虽然后尾至知原来煲底垫咗大量葱同蒜)但起码都有15,16只.好新鲜鲜甜,只系偶尔1,2只有沙.个汤底越食越辣,但越饮越过瘾,同埋好鲜甜,原来佢哋加咗大量虾干同菜甫喺过汤里面,唔怪得知.士多啤梨骨-卖相非常吸引,7大旧鲜红欲滴ge排骨放喺一块炸过ge锦卤云吞皮上面,D排骨做得好嫩,入后即化,但就真系食唔到有咩士多啤梨味,味道似京都骨多D,此为败笔,同埋食两旧已经几漏,要人多至好嗌.鱼汤鲜贝浸娃娃菜-鲜贝即系江瑶柱,又系大大碟,无论江瑶柱定系娃娃菜,都非常足料,汤又系好浓鱼鲜味.卒之饱到食剩半碟娃娃菜要打包走.睇到差唔多枱枱都叫笼仔蒸饭同蒸扇贝(好大只,25蚊只),下次必定要嗌多几个人
两个人点咗3个𩠌:
辣酒煮大蚬-
士多啤梨骨-
鱼汤鲜贝浸娃娃菜-
卒之饱到食剩半碟娃娃菜要打包走.
睇到差唔多枱枱都叫笼仔蒸饭同蒸扇贝(好大只,25蚊只),下次必定要嗌多几个人嚟试吓.