2019-10-13
之前成日爱试美食既同事推荐呢间咖啡店,衬今日得闲就同老公一齐黎呢间隐世咖啡店"隐啡" 试试。小店位于何福堂站附近,因为大厦装修既关系比d 棚架同网遮住左个招牌,要靠google map 先去到。小店内位置不多,有d 迫。因为咁岩有传媒黎做采访既关系,未能太仔细咁睇到店内既装修。本身谂住黎食个all day breakfast, 但黎到先发现小店只有轻食,咁唯有叹杯啡,食件cake 之后再去其他地方lunch.☕️义式黑咖啡($40)老公嗌左呢款。上咖啡时店员会介绍呢款咖啡豆,仲会比张纸仔你睇清楚呢款豆既特色,喜欢既可以记下。其实我唔系好识品评咖啡,但饮落都顺口,唔会太酸,中意黑咖啡既朋友可以试下。☕️蜜桃牛奶咖啡($48)因为听店内另一客人提起,所以嗌左呢种。呢只咖啡豆花果味较浓,蜜桃味系用左糖浆,所以开头未搅匀时会突然变得好甜。下次应该会试另一款。🍰Daily special 柠檬芝士饼($45)店员表示呢个cake 只可堂食,因为用左特制既手法整顶层既layer, 所以佢会较流质,但食落会好refreshing. 呢个cake 既柠茶味同芝士味融合得好好,入口感觉清新,配埋咖啡就成就左
☕️义式黑咖啡($40)
☕️蜜桃牛奶咖啡($48)
🍰Daily special 柠檬芝士饼($45)
店员表示呢个cake 只可堂食,因为用左特制既手法整顶层既layer, 所以佢会较流质,但食落会好refreshing. 呢个cake 既柠茶味同芝士味融合得好好,入口感觉清新,配埋咖啡就成就左一段relax 既时光。
由于当时店主正系店内接受访问,所以我地都可以亲耳听到佢讲述佢既理念。店主表示感激佢既partner 同埋其他员工一直以黎既支持,令到佢可以坚持对咖啡既热爱同埋理念。净系听都feel 到店主对咖啡同埋店内既出品有份执著,大家如果咁岩黎屯门区都可以黎支持下小店。
PS 听到记者不停过个杯"自家渍柠檬蜂蜜咖啡"好好饮,下次黎应该会试下呢款。🍋