2023-08-08
今日同食友去一间日本同外国已经流行咗好耐而香港唯一一间主打有干式熟成寿司店食饭。😍😍😍😍😍对食有少少要求嘅我当然食饭之前都上网research下等自己有所认知咩嘢系熟成寿司先,唔好去到都唔知食紧咩比人笑,由其当然系师傅啦!🤣😂🤣😂🤣不过开饭前有女同事都讲解一下原理等大家有个概念。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今餐饭前菜加寿司各样食咗十几款,以下highlights 其中特别印象深刻的。🥰🥰🥰🥰🥰北海道产紫海胆,原本软绵绵嘅口感dry aged 原之后好似蛋糕咁,味道除咗紫海胆清甜味之外,竟然有微微蟹膏同芒果味,师傅话唔同海胆系有唔同熟成嘅味。😋😋😋😋😋茶碗蒸,喱个无熟成,但系功夫都唔少,师傅话先用虾壳烧到香晒再煲几个钟嘅高汤放浸去做个蛋水去蒸,真系一打开盖D虾味就冲出嚟,之后就有菇嘅香味,原来个菇都有烧过所以特别浓郁。😋😋😋😋😋蜜柑鲷,熟成完系有淡淡陈皮味,师傅话时间越耐陈皮味越重。😋😋😋😋😋帆立贝,熟成完系有瑶柱味。😋😋😋😋😋中吞拿鱼腩酱油渍,熟成完一个月再将油渍,除咗有拖罗嘅味道之外仲食到芝士同火腿味,比起原本𠮶旧拖罗更有层次。😋😋😋😋😋白虾配乌鱼子,乌鱼子系自己整完再熟成所以味道更加浓
帆立贝,熟成完系有瑶柱味。😋😋😋😋😋
白虾配乌鱼子,乌鱼子系自己整完再熟成所以味道更加浓郁咸香配埋白虾嘅鲜甜味同口有强烈对比。😋😋😋😋😋
特浓鱼汤,师傅话系将所有鱼骨同埋啲头头尾尾一齐煲咗好多个钟而成,所以特别浓郁同好有骨胶原,比起好一碗味噌汤有诚意好多。😋😋😋😋😋
原本开始都无乜同我哋太多交流,不过师傅见我哋好用心去品尝完嘅时候,先再解释下有关啲食材点处理味道有咩变化,而唔系未食之前就讲到天花龙凤混淆视听,就系要客人自己去食出个味道,佩服师傅对客人嘅有所要求。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
当刻令我感受到互相尊重嘅重要性🥹🥹🥹🥹🥹,如果座底只系玩电话或者只顾交谈而无视师傅嘅心机,真系唔使嘥钱去食嘢!😂😂😂😂😂
上晒菜之后师傅就多啲时间再同客人倾下偈,得知原来舖头系得师傅同佢老婆两公婆一齐营运,所以用餐时间都比较耐少少。🙏🙏🙏🙏🙏
隔离啲客都嚟过好多次,原来都系朋友介绍,
啱嘅朋友介绍点都有D保证,当然口味嘅嘢就梗系好个人,我唔系食神🤣,不过如果对寿司味道有追求嘅真系要试下。师傅加油!💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻