2017-03-13 629 浏览
之前某报纸介绍过联和呢间拉面店,好想试。辛苦完一星期,放假梗系要揾好野食啦所以专程揸车入粉岭,拉面店系比较偏僻嘅转角位置,泊好车都揾左一阵先见到。可能粉岭对我地黎讲比较少入黎。店铺唔大,客人已经一半有多。餐牌拉面款色唔多,只得9款。所以感觉就似日本拉面店咁,贵精不贵多。餐牌上讲明,不设第二次落单,所以要念清楚要咩,而且茶水要俾$1,呢间拉面店真系好有性格。爵士拉面(味噌汤底-中)$100 ,爵士拉面(酱油汤底-中)$98 - 爵士拉面有肥牛,义烧,蟹柳,栗粟米,蛋。材料份量多,酱油汤底比较清偏淡,味噌汤底的味噌味浓,带点点辣。拉面面质尚可,其他食材都只是普通,是本身食材的味道,不是太出众。而且蛋方面,一般拉面店都是流心蛋,这只是全熟的,是有点失望。
2017-03-11