2019-05-21
适逢520呢个日子,老公知我钟意食pizza就话带我去一间系中环有情调既意大利餐厅~放左工就跟住老公去呢间餐厅啦~估唔到地点唔系闹市,而系苏豪酒店对面~平时我好少过黎呢边~原来有好多餐厅都bar架㖞~好彩老公熟路,系上环地铁站行过黎都好快到~一入到餐厅果然系好有情调丫!灯光昏暗感觉relax~睇下个menu,就拣左个pizza同pasta再加杯饮品~~Uncle Kong-Giant Monster(8 inch)呢度既pizza全部都用uncle为首命名~menu有写明每位uncle既材料有d乜~我地就拣左Uncle Kong~又名Giant Monster~材料有辣肉肠、Meat sauce、芝士、蘑菇同洋葱,因为惊uncle太大份所以叫左个8吋~另外有12吋既size选择~Uncle Kong个样系吸引既!见佢铺满芝士同辣肉肠既外表都知佢一定好美味~果然一咬落去不负众望~系热辣辣好香浓蕃茄味同芝士味既味道~夹埋咸香既辣肉肠~呢个选择真系冇错!而pizza底系手造pizza底~唔系出面食到既硬掘掘口感pizza,而系有质感,个底脆而中间烟韧既感觉~食完我地两个都后悔点解唔叫12吋!
Linguine with Seared Hokkaido Scallops, Lobster Cream
之后意粉都上台~一黎到完全系被面头既3只带子吸引住!厨师煎得金黄色,面头望落去已经知一定系脆脆的~忍唔住即刻试一粒~切开真系好惊喜~面头煎得香脆但内里熟成程度岩岩好,唔系全熟既带子,保留左带子软嫩既口感,呢个真系少d功夫都难掌握!而成碟意粉亦被龙虾汁满满咁包围,每一口都会食到龙虾汁,味道浓郁,意粉条条分明唔会痴埋一旧旧~份量亦足够,唔会太多令人感觉饱滞。
Pellegrino Sparkling Fruit Beverages Aranciata (Orange)
饮品点左一杯叫Pellegrino Sparkling Fruit Beverages Aranciata既特饮,似一杯灯味既sparkling water,唔系普通既橙汁。酸酸甜甜,食完浓味既野饮呢杯特饮确系唔错!
老公跟得我多开始成日搜罗d正既餐厅~今次我都有赞佢叻丫~呢间餐厅食物好味而且环境气氛真系一流~要追女仔或者庆祝节日真系岩哂~