2022-12-13
今日同朋友出上环食晏,之后再去中环行街,我哋都想食中菜,最后拣咗哩间英伦风中菜餐厅。餐厅环境好有惊喜,设计细致有格调,座位宽敞,开扬舒适,自然光令餐厅气氛更温暖柔和。我哋主要点餐厅推介,叫咗一个汤、两个头盘、一个主菜及两杯饮品。中式炖汤 $80汤料十足,目测有花胶、鸡脚同猪𦟌,味道浓郁有鲜味,饮落似系老火汤。香酥鸭跟薄饼 $200香酥鸭拆骨拆肉手撕咁上,好特别,鸭肉好香口,薄饼软身烟韧,配上大葱、青瓜及甜酱,一大啖咁食好满足。虾多士配甜辣酱 $160多士铺满芝麻,望落似煎堆,味道变得更香口外,口感亦更有层次,非常创新同有特色嘅制法。虾大大只,虾胶弹牙爽口,另外值得欣赏嘅系食落一啲都唔油腻,点上泰式辣酱,味道更惹味。宫保虾球 $280虾球超大粒!炸得非常酥脆,虾肉十分有鲜味,口感爽口富弹性,加入甜酸酱真系好食到停唔到口,大爱!Latte $45因为睇世界杯关系,搞到唔够瞓,所以叫咗杯咖啡提神。惊喜!无谂过中菜餐厅嘅咖啡有拉花之余,味道仲咁有质素。老板娘同职员都非常好客殷勤,用心哋介绍餐厅及推介菜式,可以话系100分的服务态度,令人有宾自如归嘅感觉。
中式炖汤 $80
香酥鸭跟薄饼 $200