2021-08-01
刚好遇上旧历生日庆祝食饭,又出关嚟到荃湾,好想食🇹🇭泰国菜,唔打误撞之下,就见到呢间门面鲜明的泰国菜馆,就胆粗粗入去试下。入到去我就点了几样我钟意食嘅嘢嚟试,点知真系有意外惊喜,佢哋个味道居然好似喺泰国食咁正宗,我真系估唔到。冬阴功大虾汤$88:佢哋嘅冬阴功用料丰富,甜味、酸味、辣味调配得很适中,大虾肉质弹牙,菇类用咗鸡髀菇,片片大大块。这个冬阴功太好味,我哋好后悔只系叫了细锅。如果叫大锅,我相信店家会用埋泰国传统的冬阴功汤锅上枱,下次就算只得两个人,都会照点大锅饮才够喉。泰式(鸡、牛、猪)串烧$88:佢哋啲串烧非常惹味,肉质软腍好味,一啲都唔会烧至太韧,各款肉本身亦都腌得很入味。尤其是牛肉串烧,香味和口感令我回想起小时候在街边车仔档的炭烧牛肉串嘅味道,完全系久违了的可口美味。我有怀疑他们啲串烧都系用炭炉烧出嚟,如果唔系唔会有呢种炭烧食物嘅味道。泰式鲜虾炒金边粉$88:呢碟炒金边粉味道与泰国食开的都类似,不过,差少少甜味。可能在泰国食的时候,我印像中会有啲沙糖放在碟上的花生碎旁,让我们捞匀,下次再食可以向店员拿少少砂糖捞匀来一起吃。椰汁沙冰$30:我们都犹豫了一会,点唔点椰汁沙冰,因为
冬阴功大虾汤$88:
泰式(鸡、牛、猪)串烧$88:
泰式鲜虾炒金边粉$88:
呢碟炒金边粉味道与泰国食开的都类似,不过,差少少甜味。
椰汁沙冰$30:
我们都犹豫了一会,点唔点椰汁沙冰,因为我们怕太甜(其他舖头的椰汁沙冰是死甜,甜到难以入口),但是,我又有意外惊喜,它居然唔会整到太甜,而且仲饮到浓浓嘅椰子香味,但又不失沙冰的清甜。
芒果糯米饭$50:
我唔知佢哋嘅芒果系咪来自泰国,真系非常香甜,糯米饭系双色的糯米饭,并不是只有白米饭,以这个甜品作今晚的生日🎂饭的结尾,非常圆满🥳。
整体来说:这是一间味道正宗🇹🇭,有热诚,店员亲切,为顾客带来美味泰式食物的菜馆,价钱亦不算昂贵,值得推介给大家一试。