2020-06-25 1981 浏览
吗哪餐厅系一间有基督教背景嘅社企,会聘请社会上面嘅弱势社群,仲会派饭畀露宿者同长者,平日学生同老友记去光顾,两𩠌饭最平廿蚊就有交易,绝对系惠及社群。之前逢星期一系休息日,而家都开放埋做学徒培训,当日所有收益会用喺社区服务方面,可谓一间又黄又有良心嘅小店。帮衬当晚大约七点半去到,由于餐厅系开放式,场内非常多人,堂食固然高朋满座,叫外卖嘅人亦都企满走廊一旁,店员个个异常忙碌,左腾右腾,明显招架不住,果然,我叫咗嘅双层芝士手打牛肉汉堡配沙律及薯条,最后要等超过三十五分钟先有得食😂。揭开面头块面包一睇,汉堡包入面有芝士一块,洋葱一圈,生菜一小片,芥末同茄汁少许,最后就系两块厚厚嘅牛肉汉堡。汉堡扒嘅肉质颇为弹牙,口感唔错,不过胡椒味实在太重,稍为盖过咗牛味,有啲可惜😐;伴碟嘅薯条唔太热,炸得亦唔太脆,估计厨房实在太忙,因而有所忽略;最后就系杯蜂蜜生姜茶,姜同蜜糖嘅味道都几浓郁,唔错。呢度八点半打烊,食到八点四,忽然见到所有职员一齐唱歌同祈祷,虽然感觉有少少怪异( 因为场内食客有食客食嘢倾偈,职员有职员弹结他唱歌),但系我都绝对欣赏佢哋虔诚嘅心。总括嚟讲,如果餐厅可以谂办法控制顾客嘅数量,运作应该

总括嚟讲,如果餐厅可以谂办法控制顾客嘅数量,运作应该会好好多。加油呀💪。