2020-03-13 108 浏览
男友系拉面控,又系试拉面既时候,本身系想黎试佢个双子拉面,但因是期间限定,已经无左,所以喜爱白汤既男友选择左*特级白汤拉面*佢个碗真心好大个,有3大片叉烧,仲有一只溏心蛋,呢个白汤系浓鸡骨味,但饮落清清地咁,拉面方面就无软硬度既选择,属于粗曲既拉面。汤底味道其实ok,但因之前试过另一间白汤,仍然觉得未能超过😬而我见佢「冠军」咁犀利,当然会一会佢🤪汤底红红地,比较惹味,有d香菜配搭解油腻,叉烧带有少少咸香,淋香易入口。而个腐皮袋,里面系一d碎碎既粉丝同韭菜,其实口感几过瘾,腐皮又索满汤汁,但实在系大旧,食唔晒。中间既一团肉酱,拌匀后,成个感觉即时变左中式炸酱面既味道。以味道方面,个人就麻麻钟意,因为都算几浓味下,纯粹个人感觉。日式饺子比较少d加入韭菜,但我钟意❤️内馅丰富,松软。而黑豚腩肉烧得几香口,有弹牙既腩肉脂肪,加上面豉带味,不错哦!其实另外仲叫左个*名古屋风鸡翼*,无影到相,因为味道真系差d,本身见佢好似烧得几香咁,一咬落去真系好甜好甜,完全食唔落去甜到,呢个就有点失望了。
特级白汤(大)

冠军黄金味噌拉面

手造韭菜饺子+面豉香葱黑豚腩肉

日式饺子比较少d加入韭菜,但我钟意❤️内馅丰富,松软。

呢个就有点失望了。
2020-03-10
下午茶