以前去日本旅行,总有一两餐血拼到冇时间食饭,就随意去食碗牛肉饭,而家冇得去日本,好彩东京チカラめし开到嚟香港,今日就一于嚟朝圣。虽然嚟到已经接近下午茶时间,不过都仲系要等位,好彩等咗一阵就有得入座。店外店内都挂有大大个餐牌,所以喺等候时间已经拣啱咗食乜,然后入座后就以QR Code落单。芝士烧豚肉丼加$10仲可以变加大,饭同豚肉都增量咗。豚肉唔嚡口,配合埋拉丝芝士,整体味道不错。野菜烧牛肉定食就更加丰富,包括有味噌汤同沙律。野菜烧牛肉野菜同牛肉嘅份量都相当丰富,而佢嘅野菜除咗有椰菜之外,仲有芽菜同洋葱喺入面,蔬菜混合咗牛肉汁就更加好味。味噌汤唔会过咸,而且入面仲有油扬同豆腐。沙律系我最钟意嘅椰菜丝,上面仲加咗粟米,枱上放有和风汁,可以混入沙律一齐食。店面讲明用日本产米,所以佢嘅白饭都零泻好味。我仲追加咗温泉玉子,咁样食日本牛肉饭先够正宗够香滑。泡菜味道就不过不失,始终都唔系日本专属嘅菜式,但混合牛肉饭一齐食又确系唔错。唐扬炸鸡够水准,而且一啲都唔贵,又可以加多个𩠌!小食选择相当多,所以我哋仲加配咗饺子。呢度除咗令我寻回日本牛肉饭嘅味道,佢哋嘅服务亦都非常亲切有礼,果然日本引入嘅餐厅喺员
芝士烧豚肉丼
野菜烧牛肉定食就更加丰富,包括有味噌汤同沙律。
野菜烧牛肉定食
野菜烧牛肉
味噌汤唔会过咸,而且入面仲有油扬同豆腐。
味噌汤
沙律
店面讲明用日本产米,所以佢嘅白饭都零泻好味。
白饭
我仲追加咗温泉玉子,咁样食日本牛肉饭先够正宗够香滑。
温泉玉子
泡菜
唐扬炸鸡够水准,而且一啲都唔贵,又可以加多个𩠌!
唐扬炸鸡
小食选择相当多,所以我哋仲加配咗饺子
饺子
呢度除咗令我寻回日本牛肉饭嘅味道,佢哋嘅服务亦都非常亲切有礼,果然日本引入嘅餐厅喺员工培训方面都能够做到日本人嘅标准,每一位员工无论系说话、送餐、清理枱面等等,每一个步骤都会系从客人嘅角度出发,虽然只系食一个平民日本饭,但有呢种服务质素我真系觉得绝对值回票价!
等候时间
5 分钟 (堂食)
野菜烧牛肉定食
温泉玉子