2019-06-24
经常去台湾旅行嘅香港人对主打呢类多士嘅早餐店一啲都唔陌生,价廉物美又可以打下卡。但系香港感觉上就少啲,好耐之前我已经见人介绍过呢间餐厅,奈何佢位处工厦唔算方便,假日都冇咩机会食到,最近知道佢地迁至油麻地,就揾左个周日专程过黎试试叁拾壹堂高烤吐司位于油麻地德昌里,距离地铁站颇远,位置又几隐蔽。店面小小,装潢花过心思,以黑色、水泥色为主调,加上店主手写嘅字句,成为简单打卡背景。开放式厨房一览无遗,都设有三张吧枱,称唔上舒适,但勉强可以坐下,当然啦,人多嘅时候,都唔好意思占座太耐。食物即点即制,有心理准备需时等候餐牌全早供应早餐,有港式早餐、全日早餐、多款多士、小食、饮品等。特色多士有7款配搭,例如蒜香鸡扒蛋、香茅猪扒蛋、手撕鸡炒蛋,单点定价$28/38,可以加$27升级成套餐,包括炸薯条及饮料。个人认为单点价格相宜,反而套餐价格少贵,再访嘅话我都只会单点。五香肉丁蛋吐司 $28面包烘过后搽上牛油,仲有一层薯仔酱,薯蓉保留薯仔口感,连同蔬菜,口感较一般沙律酱清爽,又唔会食到漏哂汁。主角拣左五香肉丁,份量大方澎湃,配上煎鸡蛋,真正港式风味多士分式一半,以纸、纸袋包紧,不过我地将多士拎左出黎,可
五香肉丁蛋吐司 $28
多士分式一半,以纸、纸袋包紧,不过我地将多士拎左出黎,可能因为搽过牛油,面包较湿偏软身,唔够新鲜,食落仲「烟韧」,愈用力愈咬唔开,所以都系建议尽快食用。 蒜香鸡扒蛋吐司 $28
另一份点选鸡扒,比起五香肉丁那款,更厚身,原来有三层面包,性价比高啊鸡扒煎香,油份不多,配合蛋、蔬菜、薯蓉,都唔会腻。鸡蛋更厚实,略嫌蛋汁,面包边位稍硬。
炸薯条、冻柠茶 +$27
其中一份点套餐,我觉得可加可唔加,并无特别推荐。薯条粗身即炸,只系加左好少盐份,有需要可以向店员索取茄汁。冻柠茶有啲似雀柠,只系天气太热,实在无办法唔点饮料。
香港并唔多呢类型早餐专卖店,作为尝鲜,都可以嘅。