2017-01-24 417 浏览
身为一个食得之人有时要豪啲嘅, 唔系点食到好野今次老公带我黎到呢间高级嘅礼宾傅听个名都知劲! 而且选址中环, 附近都系高级嘅食店, 真系有番咁上下级数先会开喺呢度.之前好期待, 总算一入场真系无失望! 场入面摆设布置充满气魄, 礼宾傅果然无改错名! 头顶嘅水晶灯提升左个场嘅层次, 椅背嘅花纹加上白色嘅枱布, 添加左唔少古典美嚟到咁高级嘅地方当然唔少得影下相啦!见到呢个奖状又令我充满期待啦! 快啲上菜!呢一味真系开胃前菜! 汤底有适当份量嘅胡椒味, 加上咸酸菜本身嘅浓郁味道, 连埋白滑嘅大白鳝, 胃口立即大开之后有羊城鸽松, 我一向好钟意食生菜包. 今次呢个羊城鸽松就口感十足! 新鲜生菜加上惹味嘅肉粒, 系一个高级嘅生菜包蒸蛋白最紧要够滑, 但呢味真系唔至蛋白滑, 连石班都滑! 一啖食入口, 好似石班同蛋白一齐溶入口中, 果种感觉而家都仲记得加上有淡淡嘅松露香, 令到口感加味觉同时丰富!百花酿蟹钳唔会整得太油, 入面蟹肉非常丰富, 啲肉够厚又多鲜汁, 真系咬完一啖又一啖呢个炸子鸡都算炸得香! 闻到已经好想食! 加上有不同酱料配搭, 令到咁大只鸡都唔会乏味, 反而觉得唔够. 鸡皮松脆唔会甩
身为一个食得之人有时要豪啲嘅, 唔系点食到好野
今次老公带我黎到呢间高级嘅礼宾傅
嚟到咁高级嘅地方当然唔少得影下相啦!
得奖资讯
见到呢个奖状又令我充满期待啦! 快啲上菜!
大白鳝咸酸菜炖老鸡
香煎石班配双色蒸蛋白
加上有淡淡嘅松露香, 令到口感加味觉同时丰富!
五味炸子鸡
五味炸子鸡的酱料
呢个炸子鸡都算炸得香! 闻到已经好想食! 加上有不同酱料配搭, 令到咁大只鸡都唔会乏味, 反而觉得唔够. 鸡皮松脆唔会甩, 肉质够滑, 连埋肉食真系一大享受!
虾酱芥兰煲
虾酱好均匀, 每一条芥兰都好够虾酱味, 而且唔会太油, 菜又够哂干身, 口感唔错
不过小心烫咀
香港炒饭
最后食个有质素嘅炒饭. 呢碗炒饭饭粒分明, 又多料, 最难忘系入面嘅咸蛋黄, 令呢碗香港炒饭更惹味!

呢餐系我全年食过最好食既中菜
开心开心喔