Bookmark入面收藏咗几间心水扒房,因为太迟book嘅关系,有啲已经full咗🤦🏻‍♀️,今次拣咗wooloomooloo。之前系尖沙咀食饭见过佢,佢有分 wooloomooloo steakhouse 同 wooloomooloo prime。今次就去Prime ,地点系THE ONE 顶楼,有景有气氛,节日同生日庆祝都适合👍🏻后来睇返餐厅网页,原来湾仔店同样系大厦顶楼,相信环境都唔错。French Fries ($90)除咗茄汁,仲会配辣蛋黄酱。薯条系肥薯条,炸到外脆内软👍🏻不过份量好多😂最后食唔哂。Caesar Salad ($158)味道唔错,生菜新鲜。脆烟肉系一片片,唔系一粒粒;而脆面包系薄薄嘅面包片,唔会好硬。份量2个人 share 刚刚好Filet Mignon (180g) ($500)五成熟,件扒好淋,酱汁有牛油蛋黄酱、胡椒汁、蘑菇汁同红酒汁拣。我拣咗蘑菇汁,酱汁系分开上。用嚟点薯条都好味😆当上完牛扒,职员会随即拎芥辣盘。Rib Eye (340g) ($650)同样五成熟,肉味比Mignon浓,亦相对有咬口。我个人都系偏好 Mignon 多啲🫢Baked chee

French Fries ($90)

Caesar Salad ($158)
味道唔错,生菜新鲜。
份量2个人 share 刚刚好

Filet Mignon (180g) ($500)
我拣咗蘑菇汁,酱汁系分开上。用嚟点薯条都好味😆
当上完牛扒,职员会随即拎芥辣盘。

Rib Eye (340g) ($650)
同样五成熟,肉味比Mignon浓,亦相对有咬口。
我个人都系偏好 Mignon 多啲🫢

Baked cheesecake ($95)
蛋糕带橘子果香,配搭碟上嘅果酱一齐食,好夹。蛋糕上放咗麦芽糖脆脆片,蛋糕质地较轻身,唔会好腻。
用餐前一日,餐厅会致电确定booking,职员会问定系咪节日庆祝,如果系生日,会问定名。
甜品嘅时候,会将寿星名写系碟上面,仲会送一张即影即有相🥰

整个用餐体验都好满意,职员好有礼貌,餐厅气氛好好,食物质素高。
之前食过Morton’s of Chicago,虽然两间餐厅路线唔同,唔应该拎黎比较。但俾我拣,我会拣wooloomooloo。
Morton’s of Chicago 比较热闹,但佢可以印名系 menu 😆,食物份量较大,生日亦会送甜品盘;wooloomooloo就有景有气氛,人流无咁多,环境亦静啲,当然食物价钱比M 低。
wooloomooloo如果唔饮酒的话,每人平均消费大约$800左右。当晚,我哋叫咗一支白酒,总共$2200左右。

如果早啲book位,可以坐到窗口位,用餐体验会再加分👍🏻
将来节日庆祝,大家可以考虑吓哩间餐厅👍🏻
2022-09-18
庆祝纪念