有朋至远方来,希望食特别野?咁先黎试陈六记招牌碳烧五层楼烧肉啦!难得北上黎到我地盘,当然由我揾定位先,饭市食客甚多,唔想坐路边、唔想搭枱,等左十分钟终于有位喇,但只得张大枱啰。坐低无耐,朋友们都未到已经有个大陆婆带住香港佬搭多件 BB 搭枱,好吵耳啊!好采有野食时都静左落黎啫。雪耳冬菇猪骨汤,烧味店既例汤一向无得输,大量下栏猪骨猪肉掉去肴汤,味精都悭返,好饮例汤坚美味,冬菇滑弹、雪耳嫩滑,成窝清晒一滴不漏。碳烧五层楼烧肉例牌,除左第一次既时候有惊叹既感觉外,之后翻卓过几次,越食越觉得平庸乏味,不过佢既卖相及传说又真系好吸引既,但试多几次后会觉得不外如是,而且我又喜欢四围走四围试,食过更好味既烧肉呢。都唔难食既,大路皮脆肉嫩,咸香合格,但比上次差左少少,硬系觉得欠缺左鲜味啰,味道好阴沉,无咩活力!真系每食一次就差一次,硬系觉得隔夜唔新鲜,硬系觉得翻烧,层皮好假又好硬,系就系做到五层,卖相都一流,但点解无猪肉鲜甜味架呢?肉汁欠棒,味道死实,食完一旧已经唔想食第二旧,失望。蒜子大鳝煲,好好味,居然有惊喜!当唔知食咩既时候一枱起头就望到大鳝煲,系您喇!鳝辘肉质结实,爽滑系极新鲜既证明,烧肉跟面

蒜子大鳝煲,好好味,居然有惊喜!当唔知食咩既时候一枱起头就望到大鳝煲,系您喇!鳝辘肉质结实,爽滑系极新鲜既证明,烧肉跟面酱既咸香已完全浸入鳝肉每个细胞,香甜惹味,而且肉汁丰富,令到肉质更滑,满分!烧肉、冬菇、竹笋、腐竹都十分美味。

西兰花双鱿,都唔差,满意!西兰花超级爽甜又够热,唔会生都似沙律、唔会腍到似浆糊。干鱿嘋浓带鲜、鲜鱿爽滑带甜,无投诉!𠱞𠱞𠱞、𠱞𠱞𠱞,无晒!添少少虾酱点缀更有风味。

清汤萝卜牛腩煲,点解会系咸菜胡椒汤呢?仲要微暖唔够热。而且味道完全唔夹,牛腩带强膻味,大大旧又非常结实,麻麻地。萝卜无味,劲搞笑。

椒盐鹅肠,从未试过,令我谂起十几年前系深圳食既椒盐沙虫,外观有几分相似。炸粉太多,炸到干硬又唔多食到鹅肠,欠了蒜蓉、辣椒既香口惹味呢,一试无妨,椒盐沙虫更好味。

熏蹄油鸡髀饭,熏蹄大部份都系皮而瘦肉少,浸醋食都唔错,捞埋饭食好美味醒胃。油鸡豉油味清香带微甜,不过咸又不呛,满意。鸡肉质地较硬实,皮薄滑溜,合格。烧味豉油、葱油、鸡肉、熏蹄捞埋饭一齐食都算好食,起码比烧肉好,虽然每样食材其貌不扬、质数平平,但团结一致都能发挥所长,好食。

陈太本来 order 烧鸭叉烧饭,点知侍应阿姐落错单比左烧肉叉烧,当然要求换啦!已经有碟烧肉,唔洗再烧肉喇。点知阿姐嘴妙妙唔想换,仲话虽然有碟烧肉啫,碟饭都系多几旧之麻。我地都话要换咯,人家要既系烧鸭唔系烧肉呀!讲咁多咁又系要攞返去换,浪费时间!

雪耳冬菇猪骨汤
蒜子大鳝煲