2021-08-11
Rosewood嘅中菜「彤福轩」可以望住到海景食嘢,而且设计唔同一般中菜厅,以黑色为主调,可以relax下😌 (个景唔记得影相😅)既然系顺德菜,当然order拆鱼饺,功夫嘢其他地方唔多有,仲要成条鱼嘅造型,好食又啱晒打卡另一味用鱼做嘢点心,xo酱星斑鱼饺,d个外型就无咁特别,同埋鱼肉唔多,普通左啲,但个XO酱几香鲍鱼烧卖,正常发挥的话唔洗讲一定唔会衰。带子海鲜酸辣汤,当然唔系川菜个啲,改良版我觉得更加啱我口味,唔会好辣,酸度啱啱好,有海鲜多咗鲜味鸡汤花雕煮花甲,个汤好鲜,少少花雕味,花甲新鲜大只好鲜甜果仁牛肉酥啲个有惊喜,果仁或者讲坚果,同肉好夹。牛肉有加孜然,个面应该有麦芽糖黐住啲果仁碎,多个甜味,入面啲牛肉做到一丝丝个质感,所以叫做「酥」。五彩炒鱼面顺德经典嘢,面弹牙,其他地方已经买少见少甜品拼盘有顺德嘅大良炸鲜奶(好似春卷个件),酥脆一啲油都无,应该系坚水牛奶,用春卷皮唔系传统个只,效果更好。白糖糕,松较有白糖味芝麻卷,烟韧有芝麻味,不过太细件芒果糯米糍,个皮唔厚又烟韧唔会黐牙桂蜜凤眼果,第一次食凤眼果、个样似栗子食落似蕃薯,本身应该无咩味,用桂花蜜包住有阵清新甜味👍🏻推荐:草苗
鲍鱼烧卖,正常发挥的话唔洗讲一定唔会衰。
鸡汤花雕煮花甲,个汤好鲜,少少花雕味,花甲新鲜大只好鲜甜
果仁牛肉酥
五彩炒鱼面
顺德经典嘢,面弹牙,其他地方已经买少见少
甜品拼盘
白糖糕,松较有白糖味
芝麻卷,烟韧有芝麻味,不过太细件
芒果糯米糍,个皮唔厚又烟韧唔会黐牙
👍🏻推荐:草苗蝴蝶酥,个馅系士多啤梨泥、中式酥皮配生果,原来好好食