2018-08-18
今日同朋友到铜锣湾行街,到咗晚饭时间,日韩野食得多,想试吓啲新嘢。最后揾到喺Tower 535三楼有间食西班牙菜嘅餐厅,就决定试吓。一上完电梯就见到好靓嘅吧枱,门口设计好时尚,好吸引到人入去坐低食嘢。我哋坐嘅位置都好有设计感㗎👍🏻平时我唔算成日食西班牙菜,所以对西班牙菜式未系好熟,正当我地踌躇紧点甚么食物嘅时候,店员好有礼貌、好有耐性咁样去为我哋解释咗唔同嘅菜☺️最后我哋叫咗五道菜,一个甜品。.🔸Spanish garlic prawn一捧到过嚟,已经闻到好香嘅蒜味。除咗有蒜片同埋虾,仲有干辣椒同埋一啲面包。首先虾好爽口,亦都几大只!面包点落去碟里面嘅油,油里面系充满咗蒜味同埋虾嘅味道,再加上干辣椒嘅小小辣味,惹味之余亦唔会太辣抢左其他香味。加埋蒜片食就更加香口👏🏻.🔸Ham Croquettes 呢个系干火腿薯波。首先望落去卖相好吸引,咬落去更加系炸到脆卜卜,外脆内滑,好creamy。上面的source有少少Garlic,唔会抢走火腿、薯嘅香味之余,亦令薯波更加惹味。几道𩠌入面我最钟意呢个啊!.🔸Cheese Plate总共有三种芝士,店员好好咁逐样介绍俾我哋,亦同我地食嘅先后次序,味
最后我哋叫咗五道菜,一个甜品。
🔸Spanish garlic prawn
🔸Ham Croquettes
🔸Cheese Plate
总共有三种芝士,店员好好咁逐样介绍俾我哋,亦同我地食嘅先后次序,味道由淡至浓咁样食,就会最享受到芝士嘅味道。
三只芝士入面,放后面𠮶两款比较香浓同creamy。放侧边的水果”啫哩”酸酸甜甜, 正好中和返芝士嘅浓味,唔会食到好滞。
🔸Mini burger
Burger 入面嘅肉系牛肩胛肉,咬落去有肉汁,入面仲有啲洋葱同埋酸瓜,洋葱系甜嘅,将洋葱、酸瓜同埋牛肉加埋一齐食,有酸甜味,味道层次丰富。配菜嘅青瓜同出面嘅青瓜唔同,出面嘅会比较酸,但系呢碟甜甜地,仲有少少八角味,好fresh!
🔸Baked Egg and Mash
呢道𩠌有薯蓉、肉、温泉蛋,捞埋一齐之后,就可以用包点来食。首先睇个样,卖相相当吸引,捞埋一齐之后,由于有温泉蛋,所以本身好滑嘅薯蓉就更加滑。而肉嘅咸味亦都恰到好处,为呢一道菜加上一点调味。
🔸Tiramisu
最后我哋叫咗个甜品,就系Tiramisu🤩佢嘅芝士非常滑,配上点左咖啡嘅面包/蛋糕底,咖啡的苦味令整体甜度减低,不会太漏👍🏻
呢一度除咗有格调,食物质素、服务态度都非常好,喺出面食西班牙菜其实都唔平,Appendix嘅价钱我觉得唔算贵,我同朋友都食得好开心