2020-02-25
半路咖啡 #上环 #黄店 💛💛💛❗️超特别复古风cafe❗️位于摩罗街附近,被各种古物包围住嘅呢一间Cafe非常有格调🤩装修运用富有中国色彩嘅瓷器,再用以木为主嘅家私,既系一个打卡热点,又系一个可以静静地坐喺度做嘢嘅地方🥰!呢间都有好多人推介☕️Cafe虽然唔大,但室内室外都有位,星期一下午嚟到,人唔算太多,三五知己倾计,攞部电脑嚟做嘢,甚至同事倾生意都得‼️而家役情严重,佢地仲提供纸比我地包住个口罩!Scrambled egg, Parma ham on sourdough 🍳🥪$88卖相都几靓🤩非常澎湃嘅炒蛋,保守估计起码用咗四只蛋,生熟刚好,都几滑🍳配上Parma ham,为冇乜作调味嘅炒蛋添上咸香味。Sourdough口感尚算可以,烘到微脆,不过略嫌欠缺左sourdough嘅香气。至于隔离𠮶pat鲜艳嘅粉红色酱其实系蛋黄酱,同炒蛋都几夹。味道: 3.8/5性价比: 3.8/5Latte(hot)☕️$40 嚟得Cafe又点可以唔试佢哋出名嘅咖啡呢!用上中式茶杯装住咖啡,中西合璧,卖相独特🤩拉花靓,泡沫打得够细滑,但略嫌咖啡味唔够重,虽然唔酸,但整杯味道偏淡。 味道: 3.5/5性价比:
❗️超特别复古风cafe❗️
味道: 3.8/5
性价比: 3.8/5
Latte(hot)☕️$40
味道: 3.5/5
性价比: 3.5/5
整体来讲,Cafe格调的确唔错,风格独特,而且可以你哋坐低做几耐野都得!不过咖啡同食物质素就正常。