2024-06-18
好耐无同「发哥」出车喇,所以,揾个星期六天气几好嘅,就同佢踩返转中长途,有挑战少少嘅,两支公一齐由大埔起步,踩去大尾笃,再上新娘潭,冲返落去鹿颈,再兜一转去沙头角边境站,然后再折返番粉岭,食个晏之后返回大埔。唔喺因为踩单车都唔会入到嚟粉岭揾食,因为仲要踩段路返大埔,所以,唔会食得太饱,就拣咗嚟「成记」食车仔面。「成记」地方都几大,左右两排大长枱,装修简简单单,胜在感觉阔落,随意揾个位坐,比起附近好多茶记感觉自在好多。一堆酱料、筷子、碗仔、点餐纸摆晒响枱面,自由顾自己。剔纸仔落单唔使多解释大家都明,影出嚟纯粹俾大家知有啲咩𩠌料选择,同埋个价钱喺点。唔想烦嘅,可以拣招牌杂锦或八宝素菜,另外仲有啲小食供应,饮品跟餐又有优惠。扎肉猪皮卤水蛋河粉 $36虽然我哋两个各自拣𩠌,但部分𩠌料都可以互相分享吓,就变相变成4𩠌车仔面,哈哈。老友就话啲扎肉猪皮几唔错,前者咬落好有质感,唔喺沟粉嘅平价货,后者就好爽口,而只卤水蛋卤得够入味,河粉滑溜有米香。韭菜猪颈肉油面 $30呢一餐我就纯粹垫垫肚,所以,拣两𩠌一个肉一个菜就够,另外清汤底加腩汁,食起嚟香啲。啲猪颈肉都几好食,咬落口感弹牙,又有份爽爽地嘅感觉,
虽然我哋两个各自拣𩠌,但部分𩠌料都可以互相分享吓,就变相变成4𩠌车仔面,哈哈。老友就话啲扎肉猪皮几唔错,前者咬落好有质感,唔喺沟粉嘅平价货,后者就好爽口,而只卤水蛋卤得够入味,河粉滑溜有米香。 韭菜猪颈肉油面 $30
呢一餐我就纯粹垫垫肚,所以,拣两𩠌一个肉一个菜就够,另外清汤底加腩汁,食起嚟香啲。啲猪颈肉都几好食,咬落口感弹牙,又有份爽爽地嘅感觉,啲油面都好爽滑,咬落带少少烟韧感。 冻柠茶 +$8
配冷热餐饮都喺加$8,加上今日天气都热,同埋 今次嘅途程大幅度上坡落坡,都唔容易踩,所以梗喺点返杯冰冻嘅冻柠茶凉爽一下。虽然用咗钢杯睇唔到啲茶色,但入口茶味几香,柠檬又落得足。 食完车仔面,立时啲力气都返晒嚟,不过,都喺坐多阵脚叹下冷气先再出发,反正我哋两个踩得快,半个钟左右就可以返到大埔。