2024-08-05
放工去咗美利酒店嘅Popinjays饮野同dinner,结合咗天台餐厅同酒吧,modern又够气氛🌃 嚟之前都做左一下功课,主厨Paolo Tolleretti从佢嘅成长地托斯卡纳&其他意大利地区获得灵感,再以现代风格重新演译传统地道意大利风味~ 听到都觉得期待🤭坐低冇耐就有Welcome Bread,包括蕃茄面包、Parma Ham配小脆包,款式好有诚意🥖之后我地叫左唔同嘅头盘、Pasta、Main同甜品share🤩🤩Starters:✨Gran Crudo - 一见到呢个大大嘅海鲜刺身拼盘上枱我地已经哗哗声😂拼盘有来自地中海嘅红虾🦐、挪威龙虾🦞、新鲜开蚝🦪、穆雷鱼子酱等,都是以简单调味腌制,突出天然嘅鲜甜😋✨Insalata Di Polpo - 呢款烤八爪鱼须好出色,带点烟熏味,同埋微辣几过瘾🐙 Pasta:✨Pappardelle Al Brasato - 红酒炖牛肉手工意粉,慢火炖煮 4 小时嘅 Rangers Valley 牛肋肉加入家传嘅巴马臣芝士酱汁烹调,意粉弹牙挂汁,我几钟意个口感🍝 ✨Raviolo Al Salmone - 夹住三文鱼同蟹肉嘅意大利云吞我真系第一次
Starters:
Pasta:
✨Raviolo Al Salmone - 夹住三文鱼同蟹肉嘅意大利云吞我真系第一次见,个sauce用咗柠檬牛油制成,味头仲舖左d三文鱼籽,成件事好入味🧡
Main:
✨Branzino - 原条鲈鱼切开去骨后,配上迷迭香、鼠尾草&新鲜柠檬烤焗,几有意大利本土风情~一上枱有d吓亲,大条到4个人都食唔晒🤭但真系好鲜嫩,调味刚好👍🏻
✨Galletto Alla Diavola - 烤鸡腿伴杂菜,比较浓味,外皮整得几脆口🍗
Dessert:
✨Baked Alsaka - 淋上酒后烧一烧,吸睛又食到烧过嘅香味,里面系杂莓雪糕,味道好refreshing 🍨
✨Millefoglie Di Fragola - 好精致嘅法式千层酥,上面有红莓雪葩,每层千层酥中间夹住士多啤梨粒同吉士,层次感满满😻
Cocktail:
平时比较少饮酒,志在一班人饮下野吹下水拎个仪式感,每人拣左一杯cocktail,包括Side Car、The Tropical Soul、The Pear Seed同埋Dragon Fortune🍸 🍹