2016-06-12
冇谂过观塘佢竟然有间法国米芝莲一星嘅餐厅,系法国西南部度假胜地 Guéthary 嘅米芝莲一星餐厅 BriKetenia,摘星大厨 David Ibarboure同系文华Pierre本地厨师乐君平一齐开嘅~装修座位之间好阔落好舒适~ 被安排坐系圆形嘅梳化卡位,非常之舒服同浪漫~一嚟到已送上一大盘嘅餐包,新鲜热辣好脆~Set dinner内容有好多选择~Starter拣咗:1)焗法式田螺配薯蓉:小玻璃樽盛载,卖相好特别,感觉有啲似分子料理~ 田螺好香,薯蓉香滑~2)白酒煮青口:呢个系餐牌都冇列明的,但系我见openrice有,所以我就多口问一问个侍应,点知真系可以加钱转呢个,真系太好了因为我系好钟意食白酒煮青口的~ 好彩冇错过到,因为个白酒煮青口真系好新鲜,啖啖肉好大嚿,煮得好好味~ 佢哋会因应唔同嘅季节系唔同地方入货~主菜:1)M6级和牛肉眼扒配小甘荀及薯蓉$458:一食个和牛就知好有水准,就算叫和牛,系香港都好少有可以食到拍得住好似系日本食𠮶种入口即溶嘅口感,肉质富有弹性同仍然紧紧锁有肉汁,煑得非常之啱啱好,非常好味!!2)西班牙黑毛猪猪扒配薯蓉及法国玉豆$298:黑毛猪猪扒又系好香
一嚟到已送上一大盘嘅餐包,新鲜热辣好脆~
Set dinner内容有好多选择~
Starter拣咗:
主菜:
2)西班牙黑毛猪猪扒配薯蓉及法国玉豆$298:黑毛猪猪扒又系好香好味,不过肉嘅份量就少咗啲啲,薯蓉好滑~
餐后奉上点心小曲奇同蛋白饼~
但系作为食家嘅我,唔试埋佢哋个甜品,点可以为个餐厅评分作准同唔叫甜品始终觉得成个set dinner唔够圆满,所以个餐唔包最后自己都叫咗个拿破仑蛋糕~ 个拿破仑酥皮好脆好味,即叫即整,有水准~ 食埋个拿破仑成个set就感觉非常之满足~
最后𠮶餐送上咖啡,如果个咖啡有埋拉花,成个餐就会更加perfect~