2015-09-13
话说之前揾伤心酸辣粉既店位置时,先知道原来系铜锣湾有间叫伤心酸辣粉既私房菜,据闻呢间私房菜日头都有卖普通既酸辣粉同小食,而晚市就摇身一变变成四川私房菜餐厅,呢个方案又几好啵。同他平时郁系食西餐较多,反而好少食辣,始终小妹都唔系好食得辣,但近来又偏向爱食口水鸡同酸辣粉,所以同他决定黎刺激一下味蕾。.餐厅既环境暗暗的,每台都有一个莲花灯装饰,颇浪漫的感觉,这天我们被狼排坐坐卡位,卡位颇宽阔的,坐得几舒服。.餐牌的食物款式不少,由一般既麻辣小食到鲍参翅肚都有,丰俭由人。最后我地叫左每人一忠汤同四款食物,已经饱到上心口。.淮山杞子日月鱼炖竹丝鸡 $68呢度既老火炖汤很足料,汤入落好鲜甜,而且有多款炖汤选择,黎到必叫。.老城都蒜泥白肉 $52将白肉切成薄片,面头再放上已将蒜蓉磨成的蓉状,入口除左有超劲既蒜蓉味外,仲有阵阵带点呛喉又惹味既辣味感。食落好刺激,辣下辣下,咁又清晒成碟。.烧椒皮蛋 $48用上溏心质素既皮蛋,晶莹既外皮,入口质感绵绵,加埋惹味又带点辣既烧椒,让人忍唔住一口接一口。.翠云水煮桂花鱼 $268哗,见到上面放满晒红当当既辣椒系咪觉得一定好辣好辣呢?! 大家又唔使咁惊,其实食落无
. 餐厅既环境暗暗的,每台都有一个莲花灯装饰,颇浪漫的感觉,这天我们被狼排坐坐卡位,卡位颇宽阔的,坐得几舒服。
. 餐牌的食物款式不少,由一般既麻辣小食到鲍参翅肚都有,丰俭由人。最后我地叫左每人一忠汤同四款食物,已经饱到上心口。
. 淮山杞子日月鱼炖竹丝鸡 $68
. 老城都蒜泥白肉 $52
. 烧椒皮蛋 $48
. 翠云水煮桂花鱼 $268
哗,见到上面放满晒红当当既辣椒系咪觉得一定好辣好辣呢?! 大家又唔使咁惊,其实食落无想像中咁辣架,反而系麻既感觉较重,真系会食到咀唇无晒知觉咁,但又会一路想再食。
. 用上透明幼身薯粉,质感颇滑,一路食一路麻辣很过瘾。不过小妹还是更喜爱扁身薯粉,食落好似更加满足。而鱼肉已贴心的去晒骨,肉鱼入口细嫩,可以安心品尝。
. 姜茶水中花 $28
入口姜味劲重,一小啖已经很有辣劲,由于小妹怕姜,所以都由他帮我食光吧! 而且个水中花(其实系豆腐黎)真系好靓好有意景。