2019-11-28 168 浏览
心血来潮想食沪菜,突然间醒起好耐无食嘅王家沙,于是就去咗黄埔天地享饍坊嘅王家沙花样年华。・招牌蟹粉小笼包:食沪菜,当然唔少得小笼包啦。小笼包都有三种选择 (苏式鲜肉、招牌蟹粉、松露),我就拣咗最大路嘅招牌蟹粉小笼包。一笼有五只,只只都皮薄多汁,蟹粉肉馅又好新鲜juice。如果唔系点咗五、六道菜,点多一笼都仲得呀。・王家沙担担面:担担面系另一个我好中意食嘅经典沪菜。「王家沙」除咗传统嘅担担面,仲有红烧牛腩同黑毛猪扒可以选择。同小笼包一样,我都系拣返最大路嘅王家沙担担面。担担面保持住水准,好好食。但略嫌唔够辣,可以将辣度再稍稍提升就完美喇。・韭菜炒鳝糊:鳝肉有口感,而且鲜甜,加上韭黄独有嘅香味,令整道菜嘅鲜味提升不少。・鲜拆蟹粉扒豆苗:来自另一张点餐纸嘅菜式,应该系时令菜式嚟。鲜拆蟹粉加上蟹糕,同鲜嫩嘅豆苗炒埋一齐,𠮶一种嘅鲜甜蟹味,分外香口。・上海腌笃鲜:腌笃鲜是上海一种春季时令菜式,用冬笋、咸肉、豆腐皮结同鲜猪肉,置于文火上慢炖。「王家沙」将依道腌笃鲜做得好好,可以品尝到食材嘅原汁原味,无添加盐、味精等任何调料,全是食材的鲜味。・芝麻豆沙饼:十分脆口,饼皮唔会太厚。芝麻落得好足,所以好

招牌蟹粉小笼包

王家沙担担面

韭黄炒鳝糊

鲜拆蟹粉扒菜苗

上海腌笃鲜

・芝麻豆沙饼:十分脆口,饼皮唔会太厚。芝麻落得好足,所以好香。豆沙馅亦唔会太甜。
芝麻豆沙饼
招牌蟹粉小笼包