2023-05-23
📌 阿爷八鲜锅 - 旺角登打士街43H号登打士广场3楼🗓(23/5) 星期二 ⏰ 晚上7点左右 💈特式:今晚约左朋友系旺角食饭,但今日天气唔系咁稳定,就梗要揾d坐得舒服,又可以长时间逗留嘅地方食饭,呢个moment任食火锅就系个唔错嘅选择了。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:同朋友决定去试下呢间重新装修嘅阿爷八鲜锅,佢地系分唔同时段以不同价钱任食,价钱就$368 或者 $398,而家等我同大家讲下🍲味道先。食物都几多元化,有一次性嘅特式炖汤/日式厨师推介/活海鲜拼盘,任食嘅招牌麻辣鸡煲/芝士鸡煲,仲有大约60款任食配料。特式炖汤 - 一坐低就上左一个茶壶,仲用明火庆住,佢就系今日个炖汤"圆肉杞子石斛炖鸡",饮落好够味,仲无落味精,个壸内大约有12~13杯汤,两个人都非常够饮。日式厨师推介- 之后仲上左个泰式炸虾饼,呢个炸虾饼好厚身,有我手掌咁厚肉,亦炸得好脆又唔油腻。招牌麻辣鸡煲 - 呢个鸡煲可以无限任加,质素都唔错,够干身,鸡肉厚身味香。活海鲜拼盘 - 一次性嘅海鲜拼盘有龙虾/蟹/带子/鲍鱼/大虾,每款都好新鲜,样样都仲郁下郁下咁,尤其系只龙虾,比斩到一段段咁都仲识
🗓(23/5) 星期二 ⏰ 晚上7点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
活海鲜拼盘 - 一次性嘅海鲜拼盘有龙虾/蟹/带子/鲍鱼/大虾,每款都好新鲜,样样都仲郁下郁下咁,尤其系只龙虾,比斩到一段段咁都仲识郁。只蟹就好爆膏,又多肉。仲有只大虾,长过只筷子,仲粗过我手指公。
火锅配料 - 因为种类/数量太多,我就重点同大家讲最推介/最回本嘅食物:
原只游水鲍鱼:回本必点,新鲜弹牙
蛏子皇:回本No.1,只只筷子咁长,无沙
鲜鱼标:推介,唔系间间任食火锅都有
广岛蚝:只只肥嘟嘟,好新鲜
牛白肉:少见之选,爽口牛油味香
本地鲜鸡肠:好香鸡油香味,推介
本地猪天梯:少见之选,爽口特别
本地猪腰:本人爱好,私心推介
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品就需要额外加$20就可以任饮非酒精饮品,选择有罐装汽水,盒装健康工房饮品同盒装淳茶舍茶类等等,饮品唔系自助形式,有需要就通知店员帮你攞。
🍽环境:餐厅未装修前我都有帮衬过,而家重新装修后感觉更加光猛开扬,坐位亦更阔落舒适,整体感觉比以前更好。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务态度好好,好详细解释个价钱系包左d咩一次性同任食食物,虽然佢地好忙,但收碟/上菜/上汤底等都好迅速,亦无漏单情况出现。
💰💸价钱:埋单就$920,为返就$460/人,呢个价钱食到咁高质嘅食材,仲有咁多出面无嘅特式食物,绝对算合理抵食。
🐲💬总结:我平时出去食个普普通通嘅鸡煲放题都要大约$300/人,而家比多少少,又有炖汤,又有活海鲜拼盘,而且d配料仲要咁特别,我推荐大家可以试下。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️