2018-11-12
一系唔食,一食就一个星期食两次放题,不过今日就拣左中午时分黎食,感觉上冇咁肥咁,起码唔系食完就返屋企训觉,今次就拣左位于旺角既「至尊满屋日本料理」。餐厅环境位于琼华中心,相信大家都唔陌生,地理位置方便,餐厅唔算好大,但坐位够宽敞坐得舒服,中午时段生意都唔错。收费我系食中午时段星期一至日都系 $208+10%,而其他时段价钱大家可以睇下以上张图,晚市都抵食,每人有$30折扣优惠。餐牌有A-M即13张纸可任点,A-E系冷盘即寿司、刺身类,而F-M就系热食、串烧、炸物类。相比下,呢间既热食种类比冷盘多好多,仲有特色饮品。 沙律试左个至尊芦荟沙律,食放题都唔多叫沙律又或者叫啲好Basic好普通既沙律,见到配芦荟几得意就叫左个试下,本身都惊会「中伏」,不过唔会,芦荟几甜,配芝麻酱都ok。仲有试左个湖北川辣牛舌都系属于沙律,少少辣咁,腌得几入味同够爽脆,值得一试。刺身当然系例牌先食刺身,试左三文鱼、油甘鱼、北海道螺刺身、带子、大赤虾,刺身都系放题应有水准,新鲜同够冻,三文鱼同油甘鱼都颇厚身肥美,当中最中意系大赤虾,真系够哂大只,而入口肉质唔会霉仲弹牙鲜甜,Encore左几次。寿司试左几款,分别:至
餐厅环境
收费
餐牌
沙律
刺身
寿司
试左几款,分别:至尊三文鱼腩寿司、赤贝寿司、酱油渍吞拿鱼寿司、黑松露油甘鱼寿司、明太子沙律酱烧三文鱼寿司、火灸和风牛肉。推介明太子沙律酱烧三文鱼寿司同埋火灸和风牛肉,前者有做到入口即化,后者有啲似肥牛咁,寿司类质素平均,唔洗惊有啲会唔好食。
炸物及其他热食
炸天妇罗、酱汁烧年糕、炒有机杂菜、烧纽西兰香草羊鞍、北海道焗广蚝、辣酒煮大蚬、避风塘炒牛舌等等。当中我好中意酱汁烧年糕,最面层加左炼奶、有紫菜,入面就烟烟韧韧;北海道焗广蚝用上芝士,好香口;避风塘炒牛舌都唔错,肉质几嫰滑;相对上羊鞍同蚬就比较逊色,前者骨比较多,肉质麻麻,膻味唔够,后者既辣系辣酒加水,味道一般。
自助区
呢到都有自助区,自助区系主要供应饮品同埋甜品,选择唔算太多,但有一个好惊喜既地方,就系有清酒饮!仲要系成枝放左出黎任你斟,同埋系挫住暖身既Sake,中意饮Sake既应该会岩你。
甜品
呢到既甜品会包一杯品牌雪榚,有Haagen-Dazs同Movenpick拣,仲有一款榴梿味雪榚,当中既Haagen-Dazs仲有季节限定味,要问店员会提供咩口味。是日光顾系提供焦糖脆饼,岩哂我口味!而出面拎既甜品有几款,试左泡芙、芝士蛋榚、焦糖布甸、Tart、朱古力椰丝蛋榚,甜品水准就一般般,系泡芙够冻入面有cream可以食多几粒。
午市同晚市食物一样,价钱再平多少少,每人$230左右,以午市价钱而言唔算特别平,因为佢晚市都做紧优惠,不过佢中午同晚上食物一样既时候,有时又唔想晚上食得咁heavy就可以拣中午黎帮衬,食完行返一日街消耗返。