2015-05-03
一大班朋友gathering 有朋友话咁多人最好打边炉 但我地中间又有人要食素既 所以每次谂食乜都用左好耐 有朋友上网揾有乜好食既时候无意中揾到呢一间素食火锅 咁就啱晒啦 睇多少少资料先知 呢间开餐达人主打就系素食火锅 当然仲有肉类架啦佢有5款特色汤底 分别系麻辣素鸡汤, 经典皮蛋汤, 南瓜牛乳汤, 蕃茄浓汤, 同最特别既日式芝士浓汤 今次我地10个人试左佢3个汤底 佢个蕃茄浓汤劲香蕃茄味 个颜色呢系好鲜既橙色 渌块牛肉落去会成成块变橙色好盏鬼 然后就系南瓜牛乳汤底 一开始既时候饮左一啖 要dapdap下先有一阵牛奶味 不过都已经好过其他话自己有牛奶既非牛乳汤底架啦 到佢煲耐左到啲南瓜溶晒既时候个感觉仲正 𠮶时啲汤啖啖都有南瓜蓉架 到最后最特别呢个就系日式芝士浓汤 个姐姐一拎个汤底上尼就提我地要成日搅 唔系会好易痴底 我地食食下先发现 原来系因为个汤底既芝士浓到唔搅佢就会变返做一pat pat既芝士 仲系可以揾筷子夹得起架 好正啊 呢个汤底一定要配芝士丸仲有公仔面 正宗芝士面就系咁尼架啦顺带一提 汤底要加水既话 佢地系会帮你加返原本既汤 咁个汤底就永远都唔会淡啦佢呢到既素食火锅并唔系只
但我地中间又有人要食素既 所以每次谂食乜都用左好耐
佢呢到既素食火锅并唔系只系得啲瓜瓜菜菜比你渌下就算
佢仲有素肠 素丸 素烧卖都有 等食素既人都可以有其他野食下
佢素丸都有成8款 计埋其他素食都有10几廿款架
个素烧卖用芝士汤底渌完之后食左都唔觉系素
佢呢到个锅并唔系一大班人用一个大锅 而系分2 3个人用一个细锅咁 咁就可以试多几个汤底啦
饮品任饮 选择又多 佢唔系净系得汽水 最中意佢有康师傅冰红茶
佢个环境都几舒服 因为佢要预先订位先得 所以人流唔会过多 可以坐得舒舒服服
而且佢𠮶到有wifi 电视 仲可以6点半坐到11点 唔会赶客 可以同fd一齐吹几个钟水都冇问题