2020-07-24 1988 浏览
一生难忘的越南粉⋯难忘只系因为老板系蔡澜。一定唔会因为碗粉啰⋯⋯最难忘系蔡澜会觉得呢碗粉会一世难忘啰⋯⋯这间餐厅我只到过一次。当然最大原因因为个老板啦。第二个原因系因为佢地下午茶有优惠-某两款饮品有半价。就是以下这一杯-话梅青柠梳打。睇相都知道这杯梳打真系麻麻。柠檬多核。话梅又唔酸又唔甜⋯饮品又唔算大杯。不过佢地有水供应。都算良心食店。所以就来试一试。入去坐下后就觉得自己无选择错误。唔系因为佢地食物好。都唔系因为佢地服务好。系因为佢地价钱在中环这片土地已经算系比较贴地。这间餐厅有个开放式厨房。一入门口就可以见到。通道都几阔。但位和位之间就比较窄。装修不花巧。食客大部分都系一至两位左右。本来想试牛肉面。因为厨师推介。但最后选择了食捞檬。这里只有一张餐牌。一张里面有两面。其实食物选择比其他越南餐厅少。但如果一人餐嚟讲都算好够。等咗一段时间主菜终于来到。这个捞檬卖相很好。材料都算多。配菜都足够。但最差系个檬粉。食落似发账米粉。呢只檬粉又唔太入味⋯佢地的酸甜汁都唔系太入味。落好多才可以感受到那阵味道。这餐一个人食了大约$80左右。因为还有加一要比。中环地方都有心理准备。但如果饮品无特价就可能要
一生难忘的越南粉⋯

话梅青柠梳打

所以就来试一试。
系因为佢地价钱在中环这片土地已经算系比较贴地。

本来想试牛肉面。因为厨师推介。但最后选择了食捞檬。

香茅吼猪颈肉春卷捞檬

等咗一段时间主菜终于来到。这个捞檬卖相很好。材料都算多。配菜都足够。但最差系个檬粉。食落似发账米粉。呢只檬粉又唔太入味⋯佢地的酸甜汁都唔系太入味。落好多才可以感受到那阵味道。这餐一个人食了大约$80左右。因为还有加一要比。中环地方都有心理准备。但如果饮品无特价就可能要过百蚊㗎啦
2020-06-01
下午茶