2015-11-12
一向都喜欢食韩烧既我地,今日趁住旧同学聚会一行5人黎到「达人烤肉」一齐食晚餐。呢到地方都几大,环境都算舒适。餐厅大部分职员都系韩国人,只可以用简单既英文同佢地沟通。夜晚7点半左右到,餐厅都几乎满座,下次真系要早少少BOOK 台至得。同好多韩国餐厅一样,坐低无耐未点菜时已经会有前菜送上,我地今日既前菜有好几款: 腌洋葱丝,泡菜,生菜沙律等等,全部都系可以免费refill架。而系呢个时候,侍应们都开始为我地预备配菜,就系炉边既蛋同埋芝士粟米啦。芝士粟米既芝士味唔太浓,最适合我地呢班唔多好芝士既朋友。至于炉边蛋,虽然要煮成20分钟,但系食落好香好滑,等都系值得既。用黎放我地ORDER左既食物既餐车,咁样既话我地张台就唔会唔够位放其他食物啦。生五花腩肉: 一大件五花腩肉放系烤板上烧,咁大件肉就梗系要慢慢烧架啦,系烧到一半既时候侍应仲过黎帮我地剪开一片片,方便我地继续烧落去,烧好左既五花腩肉质相当松软,有弹性而渗出油香,入味得黎又唔会太咸,脂肪和瘦肉很均匀。达人护心肉: 呢碟肉一样要揾侍应帮忙,旨因护心肉切成长条状,自己烤一定有难度。护心肉肉质紥实充满嚼劲,食落好咬口同有弹性,腌得都几入味,脂肪
特牛肋骨肉放上烤版去煎两煎已经熟啦,食落甜甜地脆脆地,咬落去好juicy,又唔会过油,正呀。