2009-06-14
晚上竟然友人请我们去高流湾食宵夜!噢!唔系我老公嘅家乡,系尖沙咀山林道嘅高流湾海鲜火锅店(楼上铺)! 昨晚我先至发现完来冬荫公汤底同海鲜可以咁夹嫁!个冬荫公汤底咁正,我梗系整番碗先嗱!(不过爱辣嘅人可能就要加辣!)估唔到佢用嚟啅新鲜嘅象拔蚌绝对系 Perfect match! 三文鱼新鲜又肥美,连唔钟意食生嘅虾嘅我都忍唔住食咗只!哇!佢真系爽滑弹牙又鲜甜!再嚟三杯新鲜嘅海胆漱漱口,哇!好甜ㄚ!再来…生豪、饺子、鱼皮饺、手打鲜墨圆、蟹子虾绞油炸鬼…乜鬼?!噢!尼个个样ㄧ般,但系好有特色嫁!将虾绞油炸鬼浸落去海鲜汤底ㄧ镇,(因为虾绞重、油炸鬼轻所以唔洗会太林!咁!当然唔好渌到唔记得咗佢嗱!) 哇!估唔到其貌不扬嘅佢,虾绞弹牙、油炸鬼够脆再加埋 D 蟹子响个口里面卜卜声咁特别、又好味!绝对令你有全新嘅口感! 最令我另眼双看嘅竟然系 –饺子!佢绝对唔系普通嘅饺子!(吕奇口音)因为佢系ㄧ只ㄧ食就深深爱上嘅– NN!(卢 David 口音)海胆饺子!哇!好好味ㄚ!(因为挂住食同倾,忘记影底张相
尖沙咀山林道嘅高流湾海鲜火锅店(楼上铺)!
昨晚我先至发现完来冬荫公汤底同海鲜可以咁夹嫁!个冬荫公汤底
嚟啅新鲜嘅象拔蚌绝对系 Perfect match!
三文鱼新鲜又肥美,连唔钟意食生嘅虾嘅我都忍唔住食咗只!哇!
个口里面卜卜声咁特别、又好味!绝对令你有全新嘅口感!
子!哇!好好味ㄚ!(因为挂住食同倾,忘记影底张相添!唔…太好味啦)
我都未试过打边炉唔食例牌边炉食品(芝士肠、生根、枝竹…)、
又唔用沙爹汤底、沙茶酱都食得咁开心嫁!
公平 D!唔食牛肉嘅我都觉得 D 肥牛片得好薄、好新鲜!老公同
仔仔都觉得好正!
仲有唔食圣子嘅仔仔,竟然闻倒人哋嘅蒜蓉蒸圣子之后,仲Order
咗个圣子,食咗两只成只手掌咁大嘅圣子添!But,之前佢食咗两个乌冬、
牛肉……嫁!食到佢撑住个肚仔!
流口水?!哈哈哈!快 D 去试试嗱!佢哋 D 海鲜天天入货嫁!