2017-02-19
早收工, 去了屯门探班, 找老公补食情人节晚餐~~找到这间环境几靓既越式餐厅~环境: 整间餐厅8成满坐, 分开两个区域坐, 中间隔条走廊, 一边内有梳化位, 另一边可以望商场广场位, 那边比较热闹, 可能大家喜欢睇下外边环境~ 我地就坐到梳化位, 又静又舒服, 啱晒两个人谈谈情, 哈哈~ 要特别一提的是, 餐厅一直播著越南歌~~ 感觉有点像泰文歌, 满有喜感~ 整餐饭也吃得很开心~咁啱望到对面有BB一齐食, 有Baby sit提供, nice~~~~话晒补祝情人节~~~ 梗系食多啲啦!查实我很喜欢食泰越菜~~ (再谂真D... 其实我系咩国菜都啱~ 好食就得啦~! 理咩菜丫~!)样样都想食, 结果吃了很多, 哈哈~~~越南四式冻檬粉$84 : 一个菜4款𩠌(烧猪耳扎肉, 烧肉串, 烧猪颈肉, 香辣猪手), 一次过满足四个愿望~~ 原以为泰越冻檬味道差不多, 原来酱汁相似但不一样~ 捞檬的汁较泰式酸少少, 很开胃~而且再提供两款汁配不同肉~ 配猪颈肉的汁较酸, 配烧肉串的汁较甜~烧猪颈肉: 腌得很入味很冧, 薄薄一片的, 吃完想再吃~烧猪耳扎肉: 有浓浓黑椒味, 加了猪耳更有口感, 很特
找到这间环境几靓既越式餐厅~ 环境:
要特别一提的是, 餐厅一直播著越南歌~~
感觉有点像泰文歌, 满有喜感~ 整餐饭也吃得很开心~
咁啱望到对面有BB一齐食, 有Baby sit提供, nice~~~~ 话晒补祝情人节~~~ 梗系食多啲啦!
查实我很喜欢食泰越菜~~
样样都想食, 结果吃了很多, 哈哈~~~
烧猪颈肉: 腌得很入味很冧, 薄薄一片的, 吃完想再吃~
烧猪耳扎肉: 有浓浓黑椒味, 加了猪耳更有口感, 很特别~ 值得额外叫一碟小食试下~^^
呢个檬粉好似百宝盒咁, 包含好多种味, 感觉好丰富~
呢款椰青焗饭很多时在泰式店也会吃, 但呢间椰青饭正㖞~!
刚上枱时只见白雪雪, 食落系坚重椰香味~~好Creamy~~
海鲜都好足料, 每一啖都一定有, 虾很鲜很爽~
芒果甜, 软壳蟹脆, 加埋烟靱粉皮~ 丰富口感~
食落唔腻, 还很饱满呢~ 见到个餐牌介绍越式生菜包~ 和平时泰式店吃的不同, 加了粉皮~ 忍唔住想试下~~
果然真系同泰式既唔同~!! 肉崧虽然辣, 但无泰式既咁辣, 酸味重一点~
(利申: 我平时都系唔太食得辣既, 呢个我还吃到~) 份量都很多, 好似有一整棵生菜呢~
最最最特别的是, 加了粉皮~ 既能吸了肉崧的腻, 又多一重口感, 更好味~
而且, 有粉皮吸实了肉碎, 生菜包易包咗, 亦无咁易边吃边掉肉碎,
唔会浪费每一粒肉碎, 又食得无咁狼狈~
完完全全令生菜包升级了~!! 实在太正喇~!!
P.S. 粉皮很薄的, 可以因应自己喜好选择厚薄口感, 或者一片生菜分开薄薄两片包~
虽然食到饱饱, 但仍然忍唔住想食埋甜品~ 叹杯饮品~
点了甜品+饮品实在太正确了~!
西柚酸酸地, 很解腻呢, 加埋蜜糖可以中和一下, 甜甜地, 饮完一口又一口~~
仲有生姜去胃气, 很正气的选择~
热越色滴漏咖啡$34:
老公盛赞~!!!!! 咖啡很香, 一开盖, 芳香满溢, 看著它滴答滴答的漏下来, 让人充满很期待~
我唔太好咖啡, 饮了一啖试试, 哗!!! 我觉得味道有几吋厚! 又浓又滑, 一点也不苦, 味道停留了很久呢~
非常推介咖啡控试试~~~!!
虽然没有menu中的心形糯米饭, 但由Creamy的椰浆包著, 卖相已很吸引~
糯米食落不太甜, 甜和黏度刚刚好, 喜欢潵上的花生碎, 加些口感~
糯米暖滑, 芒果甜冻, 夹起来吃互相中和~味道不错~
服务:
所有菜都上得很快, 以客量8成满, 都有咁既速度, 非常有效率~
值得赞赞待应们的服务! 贴心有礼~!
上生菜包时, 同时递上湿纸巾, 方便食前食后抺干净只手~
而且未问他们, 已预先给了我俩小碗, 方便分菜吃~ 细心周到~
冻檬上枱时, 会细心介绍两款酱汁配不同肉~
点糯米饭时, 特意说明相中的黑白糯米已转为白糯米, 说明清楚, 避免误会~ 礼貌之举~ !!