2022-05-30
今日放工经朋友介绍, 试下系大角咀一间新开既黄店 “ 星马爷爷 “ . 间餐厅虽然唔近地铁站, 不过由旺角朗豪坊行过去, 跟google map 行十分钟就到左右. 听朋友讲如果系奥运站行过去仲快, 五分钟到就到. 间舖畀我感觉系 , 哗,好细间呀 ~ 睇落去大家都坐得好迫. 不过好好彩我同朋友夹埋三个人, 可以坐张四人大枱 . 间铺细细地但装修都顺眼, 睇落几舒服几 warm . 间餐厅因为新开, 食物选择唔多. 啱晒有选择困难症嘅我. 我自己唔系食得太辣嘅人, 本身系有少少担心, 但老板好好人, 佢话我知槟城白咖哩辣度系可以自己调教. 所以我就顺利成章 点左招牌菜槟城白咖哩配虎虾, 而朋友就试招牌喇沙汤配虎虾~ 白咖喱带点椰香甜味,就算连不吃辣的朋友也可以品尝马莎辣酱味道非常特别, 初初食落去嘅时候系甜嘅, 然后慢慢会有啲辣味渗出嚟,唔系好刺激个种辣,辣酱份量可以自己控制,非常正 . 我好奇问厨师, 原来呢只辣酱要用十几个钟精制而成, 落足心机.小吃试左斑兰椰香多士 ,非常美味,斑兰不会太甜总括,材料新鲜、秘制辣酱、无味精食完唔口喝、小吃可口、价钱亲民 ~ 下次一定会再帮衬老板年
白咖喱带点椰香甜味,就算连不吃辣的朋友也可以品尝
小吃试左斑兰椰香多士 ,非常美味,斑兰不会太甜
老板年轻有理想,对食物质素有坚持,难得难得