2017-07-19
虽然啱啱去完台湾,但都无阻我对台湾食物嘅热爱!见门口痴咗金钢同小仪嘅相,睇嚟之前电视都报到过应该唔错挂!所以就胆粗粗咁入去试吓啦!入到去,发觉成间餐厅设计好可爱好有Cooking Ma Ma 嘅感觉!虽然铺头唔算好大,但干净企理,感觉几舒服。男朋友入到嚟就话要鸡排同卤肉饭,见呢个餐咁啱两样都有,无理由唔叫嘅!哈哈木耳拍青瓜都几爽口,食落感觉清新!食完前菜,就到其中一个招牌好妈妈卤肉饭啦!一半肥肉一半瘦肉,食落充满油香,配埋只溏心蛋,真系无得输!呢个香酥大鸡排炸粉唔算厚,薄薄一层,入口酥脆!鸡肉食落都几滑身,唔鞋口,配埋啱啱个卤肉饭一齐食,真系有少少番咗台湾嘅感觉对于菜脯蛋,我只系记得阿妈细个会整嚟比我带饭!不过阿妈整嘅菜脯蛋,系用平底锅,薄薄地咁煎,食落比较香口脆身!同呢到嘅整法唔同!呢到嘅菜脯蛋非常厚身,切开之后,会见到入面满满嘅菜脯,好足料!食落外层酥香,入面湿润软嫩,菜脯微微带有咸香味,唔错台湾肠同香港嘅肠仔好唔同,食落有啲似蜡肠,但口感更丰富!每次去台湾都系必食的?识食嘅,当然要夹埋蒜头一层食,味道异常夹!(都系台湾人教我,我先知原来肠仔同生蒜头系咁夹!!)而且因为蒜头内含有丰
木耳拍青瓜都几爽口,食落感觉清新!
识食嘅,当然要夹埋蒜头一层食,味道异常夹!(都系台湾人教我,我先知原来肠仔同生蒜头系咁夹!!)而且因为蒜头内含有丰富嘅「植化素」,可以分解香肠入面的「亚硝酸盐」,食落感觉好似健康啲咁
食台湾嘢,又点少得珍珠奶茶!茶香奶滑,珍珠入口都几Q, 而且唔会太甜!虽然未有钱再去台湾,但嚟呢到食下饭,当叫止下瘾先啦!哈哈