2025-03-03 0 浏览
自从转咗工之后,少咗机会去港岛区,不过最近都因为要接人放学,所以都会过嚟呢边觅食。今日喺湾仔见到间排晒队嘅拉面舖,咁我梗系唔执输去试吓啦。咁都唔系等咗好耐就入到去,舖头外墙就好似日本啲小店咁,入边呢亦都系日本常见嘅拉面舖装修。呢间舖头原来响2014年开张,由日本人主理嘅,唔怪得有返到日本嘅感觉啦 🇯🇵。咁我哋就嗌咗两个拉面、一个饭,同两份小食。### 🍜 黑龙豚骨拉面 + 玉子 汤底浓郁但唔油腻,豚骨嘅精华融入到汤入面。面条有弹性,同个汤好配合,真系一碗完美嘅拉面!### 🍲 牛筋Black拉面 通常日式拉面应该系叉烧,但呢个竟然系牛筋,我忍唔住试。个汤底超级浓郁,而且佢嘅牛筋好腍,超级入味。我拣咗个硬身嘅面,啲面索晒啲汤汁,好正!### 🍚 黑龙叉烧饭 叉烧好腍,调味恰到好处,唔会太咸,而且好足料。啲饭煮到粒粒分明,配上叉烧同酱汁,口感丰富,真系好享受!### 🥢 枝豆 作为前菜嘅佢,烚完嘅枝豆再加盐,好开胃,真系唔错!### 🥟 饺子 饺子嘅外皮煎到好脆,去买入边嘅馅,一咬开好多汁,仲有加埋佢嘅酱汁,成个味好match,令人食到停唔到口!呢间拉面,无论装修定味道,都好有番到日本嘅咸

咁我哋就嗌咗两个拉面、一个饭,同两份小食。

### 🍜 黑龙豚骨拉面 + 玉子

### 🍲 牛筋Black拉面

### 🍚 黑龙叉烧饭

### 🥢 枝豆
作为前菜嘅佢,烚完嘅枝豆再加盐,好开胃,真系唔错!

### 🥟 饺子

呢间拉面,无论装修定味道,都好有番到日本嘅咸觉。思乡嘅你,建议黎!🌟

#ramen #hkramen #ramenhk #湾仔美食#香港拉面 #拉面 #黑龙拉面