2021-06-19
放工见收得早,就去咗一田超市行个圈🛍,买完嘢都差唔多时间食晚餐,放是近近哋去咗楼下嘅「Green Tech Cafe」帮衬。呢个舖位以前系食点心,但转咗手之后就无食过,因为呢年几以来都少咗行嚟呢边。餐厅环境几舒服,系西环区内少有嘅商场地舖。装修清新简约,用上彷树叶作装饰点缀☘️,而座位亦都阔落,坐得舒服。呢度嘅餐牌有好多个,当我哋好努力睇紧食乜之际,老板娘前来介绍。👫$268嘅二人餐系最抵食,包一份小食同可以任选两款主食。特别推介𠮶个餐牌每星期替换,系平啲嘅一人餐选择。如果想食得精致啲,佢就推介$168一位嘅套餐,当中嘅菜式比较特别,而且亦会比单点便宜👍。大家倾开偈时讲起定价,就咁谂素食都要百几蚊好似唔平,但其实出面西餐食碟意粉分分钟仲贵。再加上食完之后你就会觉得系物有所值!是日餐汤系西兰花汤🥦,汤品相对其他菜式普通,但饮得出个汤系由西兰花打碎而制成。不过可能因为唔系忌廉汤,口感较稀,味道偏清。蜜汁素叉烧,老板娘话有客觉得呢个素叉烧仲好食过真叉烧,我都有啲认同😆。呢道菜嘅诞生系启发自农历新年整盆菜!素叉烧无论造型定质感都好神似,外皮烧至微脆,而内里嘅面筋就好松软。由于系即制,所以佢唔似斋
呢日除咗食到美味健康素食之外💚,亦好有缘遇上老板娘喺舖坐阵,大家好开心吹咗阵水。佢哋母子档拍住上一齐经营呢间无五辛蔬食餐厅,开店嘅一大理念系想推广素食,推行绿色环保健康生活👍。佢哋主张采用新鲜食材,即叫即整,甚至希望可以做到Farm-to-table(从农场到餐桌)🌾。即使我唔系茹素,但都好支持素食主义,原因实在太多了,可以为咗支持环保、爱护动物、宗教信仰、健康考虑以及追求美食等等。我好感谢而家市面上多咗好多高质嘅素食餐厅,令到多咗好多人对食素产生兴趣🙏🏻。
总括嚟讲,Green Tech Cafe值得推介,店家用心经营,客人系会感受到㗎☺️。餐厅各方面都令人满意,食物味道好,选择多,价钱亦都合理。佢仲会定期转换菜单,为客人带来新鲜感。如果大家钟意食素,又或者想转转口味,不妨嚟呢度帮衬下,支持啊💪!