2024-07-11
寻日晏昼5点几左右去买杯茶饮,茶冇乜问题,就系有个男职员态度有D奇怪,我买杯冬瓜拿铁+仙草再要个胶袋一共$34,佢一开始冇听到我话要个袋就算了,我后面有再讲话补返,问题唔大。最神奇嘅系当时我系用Cash俾钱,俾咗$40(一张20纸币+两张10纸币),结果个男职员突然俾返其中一张10蚊纸币俾我,一开始我仲以为系有严重明显破损/污迹所以唔收,结果个职员同我讲「Err……张10蚊纸币有D假假哋……」。真系好神奇Wo呢间铺系有验钞机定系员工有超能力识得肉眼验钞???而且张10蚊仲系当时啱啱去完惠康买嘢找返嚟嘅钱,唔通系惠康职员俾我疑似系假钞嘅10蚊纸币????如果𠮶张纸币真系假钞,我作为正常普通人冇超能力肉眼验钞真系好蚀抵啊而且按照正常逻辑,边个天才会自制/使用假钞(仲系10蚊)去买杯几廿蚊嘅奶茶,真系好Funny!喺呢间铺帮衬过好多次喇第一次遇到咁嘅情况,第一次见到有咁Pro咁称职嘅职员,值得嘉许!唔好叫功夫茶喇,改名叫功夫银行算,够Pro~