2016-04-08
食得太多放题、韩烧,有时候真系唔知去食咩好。不过有朋友话近排兴起食蒸气海鲜锅,所以我地都衬放假,就约埋一班好朋友出黎食 呢间有蒸气海鲜石锅专门店系尖沙咀天文台围,位置都比较入,所以我同朋友都揾左一阵先去到。食店环境洁净舒服,而且唔会话坐得迫夹。好在朋友一早book左位,唔系我地都有排等,因为基本上已经满座,门口都排左唔少人!事不而迟,我地先叫左三款小食,分别系酒槽鸡脚、酥炸墨鱼头同秘制花甲。鸡脚酒香扑鼻,淡淡都食到花雕香。墨鱼头粉浆够薄,所以炸得非常香脆,而且内里嘅肉质够哂弹牙!三款入面我最中意就系秘制花甲 花甲鲜甜爽口,汤底系胡椒汤,带有少少辣!实不相瞒,作为冷盘小食整得的确系几出色 之后店员就将南瓜、排骨同米放到最底层,等最后先至食 整好之后就开始蒸海鲜喇 一开始就系蒸南非鲍鱼,店铺有两种口味,分别系古法鸡油同虫草花。鲍鱼大大只,而且蒸得岩岩好,口感非常弹牙!虫草花鲍鱼味道比较清淡,但系够哂健康;而古法鸡油就味道比较重,加左姜葱丝做调味,变得好香口!之后就到蒜蓉蛏子,蛏子一样都系好大只,入面仲塞满左粉丝 因为要用黎留住蛏子嘅肉汁。而面亦铺左好多生熟蒜蓉,所以蒜香味
鸡脚酒香扑鼻,淡淡都食到花雕香。
亦铺左好多生熟蒜蓉,所以蒜香味十足,但系完成无盖过蛏子原本嘅鲜甜味
呢个日本大元贝有成个手掌心咁大,厨师为左要令带子均匀蒸熟同容易入口,所以将厚身嘅带子一开为二。今次用左蒜蓉、辣椒做调味,味道变得惹味,而且带子爽口 真系好想食多几粒!
来到最后一样蒸海鲜 - 黑松露蒜蓉南非龙虾,龙虾开边,再铺上黑松露。当热辣辣嘅龙虾出炉,黑松露香扑鼻,而肉质就鲜嫰爽口。用上黑松露为点缀,的确有更高层次嘅感觉
跟住呢个冰镇本地斑马濑尿虾亦系我全晚觉得系最特别之作 濑尿虾好巨型,足足有成一只手臂咁长 仲要系本地嘅濑尿虾,真系估唔到会有咁大只!不过今次食法系先清蒸后冰镇,食法新奇,感觉有啲似冻蟹咁,所以虾肉为较干身,肉质同虾膏亦都有比较结实嘅口感,但系...虾膏塞满全只虾身,真系多到无得输 冰镇可以令到濑尿虾保持鲜味,加上店舖自制左一款酱汁 - Wasabi京葱浙醋,点左之后味道更加可以食到鲜甜味