2023-01-16
平时都好少会去西环,今次去探下朋友随便食埋晚餐,我就去左朋友介绍嘅《曜谟》。净系睇个名就估唔到食乜,原来佢地系食日式串烧嘅居酒屋。价钱相当亲民,一于食餐饱。前菜$18青瓜雪梨萝卜,加上自家制嘅面豉酱,开胃小食鸡翼串 $36外层烧到好香脆,咬开里面鸡肉又鲜嫩多汁,好值得一试。月见猪肉棒 $38用猪肉碎整成嘅猪肉棒,外层烧到微焦,内层肉质好有嚼劲。食之前搅拌好日式生鸡蛋再沾下蛋酱一齐食,口感会顺滑好多。鸡颈肉串 $32呢个部位嘅肉真系都好特别,我都系第一次食,肥瘦适中咬落有嚼劲八爪鱼烧饼 $28用蛋浆混合八爪鱼粒煎成烧饼,上面再加入木鱼片。木鱼片受热气推动变得好似识郁咁,好得意。食落蛋香味好重,内里又好松软,八爪鱼又好弹牙。烧广岛蚝串 $38师傅预先用竹签串起广岛蚝,咁食戈时就方便好多。食之前加几滴柠檬汁,蚝身好饱满蚝味又重。牛舌心串 $58虽然系厚切,但系食落其实好软腍,牛肉味重又多汁。汁烧日本豆腐串 $28估唔到豆腐都可以烧到咁香脆,外层吸引哂秘制酱汁,食落咸香味一流。芝士烧牛油果$28烧牛油果又真系第一次试,平时居酒屋都好少会见到。上面放左芝士再烧干,芝味浓郁,然后牛油果肉又好幼滑。
前菜$18
青瓜雪梨萝卜,加上自家制嘅面豉酱,开胃小食
鸡翼串 $36
外层烧到好香脆,咬开里面鸡肉又鲜嫩多汁,好值得一试。
月见猪肉棒 $38
鸡颈肉串 $32
八爪鱼烧饼 $28
烧广岛蚝串 $38
牛舌心串 $58
虽然系厚切,但系食落其实好软腍,牛肉味重又多汁。
汁烧日本豆腐串 $28
芝士烧牛油果$28
日本雪糕 $25
是日雪糕系豆腐味同埋抹茶味。我自己就最钟意豆腐味,豆味香浓又唔会腻。
✨人均200
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘
多谢大家!!!曜谟