2018-02-24
今日去尖沙咀、佐敦一带团拜,晏昼周围揾嘢食医肚,经过柯士甸道见到这间小菜馆,个名好吸引,给我们「家」的感觉,于是入去帮衬。「西芹腰果鸡丁」炒得约好味,各款材料比例适中,唔会只有几粒鸡丁。「鲜杂果咕噜肉」这到小菜好好味, 十分开胃,第一次食用水果炒嘅咕噜肉,好有新鲜感。杂果包括:火龙果、提子、菠萝等。有两个值得大赞位:第一,用咗新鲜菠萝,感觉到诚意。第二,咕噜肉用咗靓猪肉,肉质好林,又不会好似坊间一般咕噜肉只有炸浆,食唔到肉。或者只有骨,无肉。而且全部咕噜肉都冇骨。非常有诚意。「罗汉果菜干汤」标榜冇味精,无添加嘅住家汤,真材实料,好好味, 好温暖的一个住家汤。「喳咋糖水」套餐包甜品,今期系喳咋糖水,好少有机会食到有椰丝的喳咋。椰丝会提高成本,所以坊间一般嘅喳咋都冇咩料。这个糖水值得赞。虽然今日是新年假期,但见餐厅内有不少食客,而且大部份都是熟客,就知道这餐厅应该是邻近好多住客嘅饭堂。惠顾时,如果上Facebook like佢哋个page再share ,午市可以免费获赠一碟油菜。晚市就有靓汤一煲。餐厅内提供BB櫈。
「西芹腰果鸡丁」
炒得约好味,各款材料比例适中,唔会只有几粒鸡丁。
「鲜杂果咕噜肉」
「罗汉果菜干汤」
「喳咋糖水」
餐厅内提供BB櫈。