2017-02-08
虽然去完泰国番黎无耐 但真系对泰国菜念念不忘所以今日收工就同mr. monster一致决定要食泰国菜!今次揾食揾到黎佐敦庙街 依家庙街真系越黎越多野食~见到呢间莎娃迪卡即刻唔洗念冲入去!入到去侍应叔叔好热情招呼我地 由于样样都想食 所以等佢推介讲解下 我地2个人眼阔肚窄 但都叫左好多野!!包括有冬荫公,生菜包,香茅鸡翼,飞天通菜,泰式炒金边粉仲有甜品芒果糯米饭!首先上菜就系肉碎生菜包 新鲜生菜用木制碗装住好美观 唔求其!肉碎用左大量香料炒 包括香茅 香茜 洋葱等 用生菜包住食 爽脆 好味!开左2胃 就要食第2道菜啦~就系冬荫公大头虾汤(细) 话就话细 我地2个人每人都饮左2碗有多 虾好大只 好爽好弹牙 开边切开 食用时好方便!冬荫公汤唔会太酸或太辣 洽到好处 适合香港人口味!之后就系香茅鸡翼同飞天通菜!鸡翼份量都唔少 上面放左好多炸蒜 格外惹味 mr.monster最爱食鸡翼 食多几只岩晒佢!!飞天通菜就我岩我 因为食得太多肉要食番D菜中和番 最衰mr.monster唔食椰菜苗 如果唔系食泰国运黎既椰菜苗就仲正!泰式炒金边粉亦都好好食!侍应叔叔仲教我地落调味料落去捞埋食 令到成个金边粉
所以今日收工就同mr. monster一致决定要食泰国菜!
值得一赞系侍应叔叔同哥哥仔好有礼貌 同埋好好人!讲解食物之余会同你倾下计 仲带左我地上上层参观下 原来楼上仲可以做包场~几够私隐 包场开party1流!