2007-08-10 9 浏览
最近响东九龙一带陆陆续续开咗一啲大型购物中心,对象主要系对家居生活有要求嘅中产一族。食肆亦林立,有好多都系第一次同香港市民见面。是晚差不多八点先可以放工,去到九龙湾都差唔多成九点钟,好彩仲赶得切同阿K与及佢啲朋友一齐食晚饭。呢度食肆虽多,但序中仍乱,令初到「贵境」嘅我有点目眩。都系阿K头脑比较清醒啲,终极裁决去食呢间上海食肆。呢个时候食饭嘅人已经唔多,所以我地获分发「卡座」。「卡座」宽敞,梳化亦几舒适,不过服务员十分大意,冇留意到梳化边近罅位有污糟嘢。由于位处高层,极目欣赏维港夜景,也很醉人。我地前后落咗两次柯打,因为每碟菜色都有点儿「精致」。如是者我地点咗「上海小笼包」、「五香芝麻饼」、「蒜泥白肉」、「咸肉炒菜饭」、「奶油津白」、「天府担担面」、「酸辣汤」、「干扁四季豆」、「上海粗炒面」及「砂锅狮子头」。由于菜色数目众多,我就拣一啲值得一提嘅要点同大家分享。首先系「五香芝麻饼」,初时我仲以为系一般嘅葱油饼,但原来系两码子嘅事。饼身得芝麻之助,十分香脆,加上有一定厚度,故食落有口感;「咸肉炒菜饭」嘅饭粒本身软硬适中,饭系一粒粒嘅唔会黏埋一旧,亦唔会话炒得太湿,系水准之作;「上海粗炒面」

由于菜色数目众多,我就拣一啲值得一提嘅要点同大家分享。首先系「五香芝麻饼」,初时我仲以为系一般嘅葱油饼,但原来系两码子嘅事。饼身得芝麻之助,十分香脆,加上有一定厚度,故食落有口感;「咸肉炒菜饭」嘅饭粒本身软硬适中,饭系一粒粒嘅唔会黏埋一旧,亦唔会话炒得太湿,系水准之作;「上海粗炒面」除了有点油腻之外(上海炒面不是一定油腻的吗?),菜、肉、面条嘅比例都啱我心意。赞完之后就要弹:「担担面」一点花生味也没有,纵使厨房已经落咗唔少花生酱;「酸辣汤」唔够酸亦唔够辣,到喉唔到肺。

埋单结账,四个人共银五百九十蚊,价钱中等偏贵。题外话,虽然唔关食肆本身问题,但值得一提。这里嘅配套设施有点问题:商场布局混乱,容易令人迷失方向。停车场响十四至十六楼,转上去转到头有少少晕;电梯分高座同埋低座,目的本来系想分流,但系效果唔理想,等嘅时间已经耐,又经常爆满,十分不便。要成为区内旗舰商场,还有好多进步空间。