2008-10-04
上星期去咗天香楼食晚饭,一行十几人,试咗好多佢地嘅名菜,如龙井虾仁、醉鸽、蟹粉翅、东坡肉、炸田鸡腿、叫化鸡、蟹粉捞面等。 其实以经几好食,但系今次慕名而来,所以都有啲失望!首先醉鸽太咸,再加上同埋个一様咁咸嘅酱鸭一齐上(菜单系佢写嘅),所以我都唔知佢想点!东坡肉味道唔错,但旧肉大到个盅都唔够摆(问佢点解唔用个大啲嘅盅,佢竟然话呢啲系传统),啲汁又浸唔晒旧肉,所以啲肉未食就以经干晒。但系讲到干就一定唔够只叫化鸡干。扑开佢嘅时候闻到好香(但实在太似出前一丁五香牛肉面𠮶只味),但系可能因为太热嘅关系,啲烟不停咁喷,好地地一只鸡就咁就干晒!我估可能要好似整西餐咁rest吓佢先扑开会好啲,又或者扑开后可以加啲麻油之类嘅嘢捞一捞先至serve。弹咗咁耐,但其实都有啲要赞嘅菜程式,最正嘅就算是田鸡腿,外脆内嫩,再配上炸咗嘅梅菜松,简直无得弹!最后直得一题嘅就系「后加」嘅蟹粉捞面,啲蟹粉正就以经预咗,但难得啲面都好正,软硬适中,同埋以经捞咗啲唔知乜嘢汁,更加能突出蟹粉嘅鲜味!