2017-04-26 240 浏览
朋友系九龙湾返工, 约左我系佢附近食饭, 我谂左好耐都唔知食咩好但原来佢已book 好打边炉, 话佢D 野好新鲜, 决定一齐十下十下唔黎过真系唔会发现有间打边炉系栋商业中心入面由于我地早左黎, 系第一枱客人首先开左碗茶, 叫左汤底先汤底点左个鸳鸯汤底, 清汤+沙嗲, 但见之前食评, 有人话鸳鸯可以转汤底, 亦有人话唔可以我证实左系可以既, 拣左蕃茄+沙嗲侍应好快就放底酱料, 俾我地混酱menu 系部iPad 入面, 不过唔可以直用iPad落单, 都系要人手落侍应好热情, 主动向我地推介最出名的火锅料, 例如手切肥牛, 手打丸, 韮菜饺等, 一于就试下汤底好快都黎埋, 两款汤底都好浓郁, 尤其沙嗲香味扑鼻手切肥牛无令我地失望, 部位系牛颈脊, 油花均匀, 肉质鲜红新鲜肉质嫩滑, 牛肉味香浓, 滚几秒就得, 一定要推介四色手打丸, 包括墨鱼丸, 虾丸, 牛肉丸, 猪肉丸, 总共12粒虾丸最出色, 爽口又弹牙, 仲可以食到虾肉韮菜饺拼云吞, 两款皆皮薄馅靓, 粒粒饱满韮菜饺很出色, 韮菜新鲜又香云吞包住新鲜虾肉, 爽口炸千层腐皮, 本身已经熟, 就咁食都几好食, 炸得好透, 唔算油腻开头以为

唔黎过真系唔会发现有间打边炉系栋商业中心入面

由于我地早左黎, 系第一枱客人

首先开左碗茶, 叫左汤底先

我证实左系可以既, 拣左蕃茄+沙嗲

侍应好快就放底酱料, 俾我地混酱

汤底好快都黎埋, 两款汤底都好浓郁, 尤其沙嗲香味扑鼻

肉质嫩滑, 牛肉味香浓, 滚几秒就得, 一定要推介
手切肥牛

虾丸最出色, 爽口又弹牙, 仲可以食到虾肉
四色手打丸
韮菜饺拼云吞, 两款皆皮薄馅靓, 粒粒饱满

韮菜饺很出色, 韮菜新鲜又香

云吞包住新鲜虾肉, 爽口
韮菜饺拼云吞
炸千层腐皮
开头以为好似响铃咁渌一渌就食得

经理建议渌耐D, 索哂味之后更正

渌到软身, 浸到变沙嗲/蕃茄色就可以食得, 正

黑柏叶好爽口, 无漂染过系好咬口D
黑柏叶
稻庭乌冬, 卖相好似一束花, 乌冬弹牙爽口
稻庭乌冬
最后上埋水果, 糖水, 真系好满足

杨枝金露, 味道好好, 无苦涩味

擂沙汤丸, 汤丸既芝麻馅好溶好流心
杨枝金露
擂沙汤丸
服务一流, 时不时主动帮我地倒茶, 加汤

即使我地不停追加食物, 钟意叫完一样先再叫另一样, 职员都无黑面

虽然无特别抽气系统, 但楼底高, 食完都无成身味

总括黎讲食物系比出面贵, 但论份量和质素, 真系唔错

下次可以再食过
手切肥牛