2023-01-22
2023年1月13日 星期五今日收工之后见有少少肚饿,就打算返屋企之前揾间餐厅食个下午茶先系大围行经过呢间餐厅,新开张左都有半年左右,但一直都未试过,因为成日见到有好多人排队食,好彩今日呢个时间无乜人,所以即刻入左去入面都装修得几舒服,主要用左木色,感觉几柔和我去既时间仲喺下午茶时间,下午茶餐都几抵食,$40左右就有埋嘢饮,而且有好多选择,唔一定局限食车仔面但我当然要试吓佢嘅车仔面啦,车仔面配料有好多食物可以拣,最后要咗几款餐厅推荐嘅,再加一个小食同饮品加埋$90都唔使,沙田区嚟讲都算几平,而且沙田区真系冇乜车仔面店一点完餐等咗大约5分钟左右,饮品就即刻送到,系冻西洋菜蜜,都几大杯,而且唔算太多冰,所以份量都算多,饮落去唔算太甜,有菜蜜味又够冰冻之后车仔面就送到,主要我叫咗三个𩠌配粗面,份量下午茶嚟讲都算几大,上面仲加咗我要嘅沙嗲汁,所以汤底好浓郁,唔算太辣,不过几惹味一定要提下呢一个秘制咖喱鱼蛋,咬落去连鱼蛋里面都吸收晒咖喱嘅味道,而且好弹牙,仲有少少鱼味添另外,牛丸都系餐厅独家配方,比起一般嘅牛丸感觉更加有咬口,肉味几香浓,食到停唔到口我仲叫咗猪软骨,煮得好入味,而且一咬就断开,唔
入面都装修得几舒服,主要用左木色,感觉几柔和
我仲叫咗猪软骨,煮得好入味,而且一咬就断开,唔会觉得好韧,可惜份量比较少,如果多啲嘅话会更加好
最后小食我仲叫咗煎蚝饼,煎得好香口,外皮脆卜卜,有好多饱满嘅蚝肉,完全唔觉得腥,煎得啱啱好,食得好满足