2023-11-27
1976 浏览
宝彩轩系夜晚会提供素食私房菜,7点开始上菜。餐厅经理好着重同客人之间嘅互动。我哋一入去,佢先问我哋系咪第一次黎,如果系就要上堂 (其实就系听佢介绍餐厅同用餐程序)。每一道菜上嘅时候,佢都会讲解菜式嘅用料同特别之处。经理亦好识得搞气氛,当晚另一枱有人生日,佢唱中、英文版嘅生日歌,仲投入到一边唱歌一边跳舞。当晚经理送咗红石榴汁比我哋每位客人,红石榴汁酸酸哋,似饮苹果醋,可以消下滞。店员几细心,系食荷叶包前会先比湿纸巾我哋抹手,食完会收走抹过嘅湿纸巾。食到尾声,店员会主动派发外卖盒比我哋拎走食剩嘅食物。11月私房菜菜单 ($398/ 位)宝彩欢喜拼盘御品养心松茸炖汤三丝腐皮卷招牌即烧厚切叉烧 (配荷叶包)上汤有机BB菠菜苗沙律芒果卷鲜茄香煎菇扒健康薏仁面冰糖桃胶宝彩欢喜拼盘款式嘅数量系按人数而定,我哋一行5人就比咗8款菜式我哋,包括炸鳝、麻酱秋葵、炸红菜头、咕噜猴头菇、话梅车厘茄、百叶豆腐、香橙云耳同榄菜四季豆。松茸炖汤矜贵之处在于野生松茸片,其余材料有猴头菇、冬菇、栗子同腰果。汤好够热,有浓郁菇菌嘅香味,汤底够清。三丝腐皮卷嘅馅料主要为爽脆嘅食材,包括甘笋、木耳同酸萝卜。BB菠菜苗嘅表面放
11月私房菜菜单 ($398/ 位)
宝彩欢喜拼盘
御品养心松茸炖汤
三丝腐皮卷
招牌即烧厚切叉烧 (配荷叶包)
上汤有机BB菠菜苗
沙律芒果卷
鲜茄香煎菇扒
健康薏仁面
冰糖桃胶
三丝腐皮卷嘅馅料主要为爽脆嘅食材,包括甘笋、木耳同酸萝卜。
BB菠菜苗嘅表面放上炸牛蒡丝,菠菜苗嘅味道比较淡,配上枱面嘅豆豉辣椒油一齐食,会更好食。
沙律芒果卷系我最爱嘅菜式之一,脆浆包住芦笋、芒果、甘笋同鸡髀菇,连埋旁边嘅苹果片一齐食。就算系炸物都唔会好腻。
番茄同鸡髀菇中间放有蝴蝶粉,卖相几靓,整体味道酸甜。
健康薏仁面其实就系炒公仔面,配料有木耳、甘笋、银芽、芝麻等。经理话呢道菜要捞起先好食。